ارزیابی خصوصیات کیفی دانه چهار رقم گندم نان (Triticum aestivum L.) در استانهای
تولید کننده گندم کشور
|
سید شهریار جاسمی، فریبا نقی پور، سارا سنجانی، اسماعیل اسفندیاری پور، هنگامه خرسندی، گودرز نجفیان |
عضو هیات علمی مؤسسه تحقیقات اصلاح و تهیه نهال و بذر، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی |
|
چکیده: (4188 مشاهده) |
گندم نان اصلیترین محصول زراعی است که به دلیل تنوع ارقام و اثر متقابل آنها با محیطی که در آن کشت میشوند، از تنوع کیفیت بالایی برخوردار است. در بسیاری از نقاط جهان، آب و هوا، وضعیت زمین زراعی و مدیریت زراعی نقش تعیین کنندهای در کیفیت ارقام گندم دارند. با توجه به عدم وجود آمار و اطلاعات در خصوص وضعیت کیفی ارقام مختلف گندم در مزارع کشاورزان، در این تحقیق خصوصیات کیفی و نانوایی شامل؛ وزن هزار دانه، میزان پروتئین و گلوتن مرطوب و ارتفاع رسوب SDS در دانه چهار رقم گندم [چمران، پیشگام (آبی) و سرداری و آذر 2 (دیم)] که بیشترین سطح زیر کشت را در کشور دارند، طی سالهای زراعی93-1392 و 94-1393 مورد ارزیابی قرار گرفتند. نتایج نشان داد که گندم دیم آذر2 در استانهایی که طی دو سال زراعی کشت شده بود، با میانگین 46/11 درصد پروتئین، 3/26 درصد گلوتن مرطوب و 2/55 میلیلیتر ارتفاع رسوب SDS، از کیفیت بالاتری نسبت به رقم سرداری برخوردار بود. بین خصوصیات کیفی دو رقم گندم آبی چمران و پیشگام در استانهای مختلف کشور تفاوتی مشاهده نشد. نتایج نشان داد که ارقام گندم کشت شده در استانهای کردستان، همدان و کهگیلویه و بویراحمد از کیفیت پایینتری از لحاظ صفات کیفی مورد مطالعه برخوردار بودند. به نظر میرسد پایین بودن کیفیت دانه در استانهای مذکور به دلیل وجود درصد بالای مزارع دیم در این مناطق میباشد که دچار کمبود عناصر غذایی موجود در خاک بیشتری هستند. |
|
واژههای کلیدی: ارقام زراعی، پروتئین، کیفیت، گلوتن مرطوب و گندم دیم |
|
متن کامل [PDF 1131 kb]
(3267 دریافت)
|
نوع مطالعه: پژوهشي |
موضوع مقاله:
تخصصي دریافت: 1396/7/2 | پذیرش: 1396/7/2 | انتشار: 1396/7/2
|
|
|
|
|
ارسال نظر درباره این مقاله |
|
|