[صفحه اصلی ]   [Archive] [ English ]  
:: صفحه اصلي :: درباره نشريه :: آخرين شماره :: تمام شماره‌ها :: جستجو :: ثبت نام :: ارسال مقاله :: تماس با ما ::
:: دوره 19، شماره 2 - ( تابستان 1396 ) ::
جلد 19 شماره 2 صفحات 102-115 برگشت به فهرست نسخه ها
ارزیابی خصوصیات کیفی دانه چهار رقم گندم نان (Triticum aestivum L.) در استان‌های تولید کننده گندم کشور
سید شهریار جاسمی ، فریبا نقی پور، سارا سنجانی، اسماعیل اسفندیاری پور، هنگامه خرسندی، گودرز نجفیان
عضو هیات علمی عضو هیات علمی مؤسسه تحقیقات اصلاح و تهیه نهال و بذر، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی
چکیده:   (63 مشاهده)
گندم نان اصلی‏ترین محصول زراعی است که به دلیل تنوع ارقام و اثر متقابل آن‏ها با محیطی که در آن کشت می‏شوند، از تنوع کیفیت بالایی برخوردار است. در بسیاری از نقاط جهان، آب و هوا، وضعیت زمین زراعی و مدیریت زراعی نقش تعیین کننده‏ای در کیفیت ارقام گندم دارند. با توجه به عدم وجود آمار و اطلاعات در خصوص وضعیت کیفی ارقام مختلف گندم در مزارع کشاورزان، در این تحقیق خصوصیات کیفی و نانوایی شامل؛ وزن هزار دانه، میزان پروتئین و گلوتن مرطوب و ارتفاع رسوب SDS در دانه چهار رقم گندم [چمران، پیشگام  (آبی) و سرداری و آذر 2 (دیم)] که بیشترین سطح زیر کشت را در کشور دارند، طی سال‏های زراعی93-1392 و 94-1393 مورد ارزیابی قرار گرفتند. نتایج نشان داد که گندم دیم آذر2 در استان‏هایی که طی دو سال زراعی کشت شده بود، با میانگین 46/11 درصد پروتئین، 3/26 درصد گلوتن مرطوب و 2/55 میلی‏لیتر ارتفاع رسوب SDS، از کیفیت بالاتری نسبت به رقم سرداری برخوردار بود. بین خصوصیات کیفی دو رقم گندم آبی چمران و پیشگام در استان‏های مختلف کشور تفاوتی مشاهده نشد. نتایج نشان داد که ارقام گندم کشت شده در استان‏های کردستان، همدان و کهگیلویه و بویراحمد از کیفیت پایین‏تری از لحاظ صفات کیفی مورد مطالعه برخوردار بودند. به نظر می­رسد پایین بودن کیفیت دانه در استان­های مذکور به دلیل وجود درصد بالای مزارع دیم  در این مناطق می­باشد که دچار کمبود عناصر غذایی موجود در خاک بیشتری هستند.
واژه‌های کلیدی: ارقام زراعی، پروتئین، کیفیت، گلوتن مرطوب و گندم دیم
متن کامل [PDF 454 kb]   (68 دریافت)    
نوع مطالعه: علمی - پژوهشي | موضوع مقاله: تخصصي
دریافت: ۱۳۹۶/۷/۲ | پذیرش: ۱۳۹۶/۷/۲ | انتشار: ۱۳۹۶/۷/۲
ارسال نظر درباره این مقاله
نام کاربری یا پست الکترونیک شما:

کد امنیتی را در کادر بنویسید >



XML   English Abstract   Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Evaluation of quality properties of four wheat (Triticum aestivum L.) cultivars in wheat producing provinces of Iran. 3. 2017; 19 (2) :102-115
URL: http://agrobreedjournal.ir/article-1-755-fa.html
جاسمی سید شهریار، نقی پور فریبا، سنجانی سارا، اسفندیاری پور اسماعیل، خرسندی هنگامه، نجفیان گودرز. ارزیابی خصوصیات کیفی دانه چهار رقم گندم نان (Triticum aestivum L.) در استان‌های تولید کننده گندم کشور . 1. 1396; 19 (2) :102-115

URL: http://agrobreedjournal.ir/article-1-755-fa.html

دوره 19، شماره 2 - ( تابستان 1396 ) برگشت به فهرست نسخه ها
مجله علوم زراعی ایران Iranian Journal of Crop Sciences
Persian site map - English site map - Created in 0.055 seconds with 802 queries by yektaweb 3481