جهت مشخص کردن روابط میزان روغن و پروتئین دانه با برخی از صفات مهم زراعی، 364 ژنوتیپ سویا در یک طرح آگمنت در مؤسسه تحقیقات اصلاح و تهیه نهال و بذر کرج در سال 1384 مورد ارزیابی قرار گرفتند. محاسبه ضرایب همبستگی ساده نشان داد که اکثر صفات زراعی مورد ارزیابی بجز تعداد دانه در غلاف، دارای همبستگی منفی و معنی دار با میزان روغن و اکثر صفات زراعی مورد ارزیابی بجز میزان روغن و تعداد دانه در غلاف، دارای همبستگی مثبت و معنی دار با میزان پروتئین در سطح احتمال یک درصد می باشند. نتایج تجزیه رگرسیون گام به گام و تجزیه علیت نشان دادند که صفات میزان پروتئین دانه و تعداد روز از جوانه زنی تا شروع گلدهی دارای اثر مستقیم منفی و وزن صد دانه دارای اثر مستقیم مثبت روی میزان روغن بودند. صفات وزن صددانه از اثر مستقیم مثبت و میزان روغن دانه و وزن خشک تک بوته از اثر مستقیم منفی زیاد روی میزان پروتئین برخوردار بودند. تجزیه همبستگی متعارف برای مجموعه صفات عامل عملکرد و عامل کیفیت بذر به معرفی دو زوج متغیر انجامید که زوج اول "عملکرد دانه و تعداد دانه در تک بوته" و " میزان روغن " و زوج دوم "عملکرد دانه و تعداد غلاف" و "میزان پروتئین" نامگذاری شدند.
Relationships of grain oil and protein contents with some important agronomic traits in soybean using path and canonical correlation analyses. علوم زراعی 2012; 13 (1) :194-205 URL: http://agrobreedjournal.ir/article-1-151-fa.html
مسعودی بهرام، بی همتا محمدرضا، پیغمبری سیدعلی، بابائی حمید رضا. ارزیابی روابط میزان روغن و پروتئین دانه با برخی از صفات مهم زراعی در سویا با استفاده از تجزیه علیت و تجزیه همبستگیهای متعارف. نشریه علوم زراعی ایران. 1390; 13 (1) :194-205