[صفحه اصلی ]   [Archive] [ English ]  
:: صفحه اصلي :: درباره نشريه :: آخرين شماره :: تمام شماره‌ها :: جستجو :: ثبت نام :: ارسال مقاله :: تماس با ما ::
:: دوره 23، شماره 2 - ( تابستان 1400 ) ::
جلد 23 شماره 2 صفحات 173-183 برگشت به فهرست نسخه ها
ارزیابی ویژگی‌های کیفی دانه ارقام تجاری و لاین‌های امیدبخش گندم نان (.Triticum aestivum L) تولید شده در مزارع ایران
سید شهریار جاسمی، سارا سنجانی، فریبا نقی پور، گودرز نجفیان
موسسه تحقیقات اصلاح و تهیه نهال و بذر، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، کرج، ایران
چکیده:   (59 مشاهده)
بهینه کردن کیفیت تولید و مصرف گندم نان بدلیل اهمیت اقتصادی این محصول ضروری است. سالانه ارقام زیادی از گندم نان در مزارع کشور کشت می­شود که آمار و اطلاعات دقیقی درباره کیفیت دانه تولیدی آن­ها وجود ندارد. در این تحقیق برخی از ویژگی­های مهم کیفی و نانوایی شامل میزان پروتئین، گلوتن مرطوب، عدد زلنی، سختی دانه و ارتفاع رسوب 9232 نمونه دانه ارقام تجاری و لاین­های در دست نام­گذاری گندم‌های آبی و دیم از مزارع کشاورزان طی سال‏های زراعی 1392 تا 1397 مورد ارزیابی قرار گرفت. با استفاده از نتایج آزمایشگاهی دانه ارقام و لاین­ها و همچنین اطلاعات مربوط به سطح زیر کشت ارقام و
 لاین­های در دست نام­گذاری گندم در طبقه گواهی شده هر استان، میانگین وزنی ویژگی­های کیفی دانه مزارع کشاورزان هر استان در سال­های اجرای آزمایش بدست آمد. نتایج نشان داد که از نظر پروتئین دانه استان کرمان با 2/12 درصد، از نظر حجم رسوب زلنی دانه استان­های ایلام و خوزستان با 2/29 میلی­لیتر، از نظر شاخص سختی دانه استان کرمان با 9/51 ، از نظر گلوتن مرطوب دانه استان گلستان با 33 درصد، از نظر ارتفاع رسوب دانه
(SDS) استان کرمان با 3/61 میلی‌متر، دارای بالاترین رتبه در میان گندم­های مزارع کشاورزان استان­های کشور بودند. نتایج این تحقیق سیاستگزاران بخش کشاورزی و صنعت تغذیه کشور را قادر خواهد ساخت تا با آگاهی از ویژگی­های کیفی دانه گندم تولید شده در استان­های مختلف کشور، در انتخاب رقم مناسب برای صنایع مختلف غذایی اقدام نمایند.
واژه‌های کلیدی: ارتفاع رسوب، پروتئین، زلنی، شاخص سختی، گلوتن مرطوب و گندم نان
متن کامل [PDF 721 kb]   (29 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: تخصصي
دریافت: 1399/10/3 | پذیرش: 1400/1/14 | انتشار: 1400/6/10
توضیحات نگارنده در مرحله داوری [DOCX 14 KB]  (3 دریافت)
ارسال پیام به نویسنده مسئول

ارسال نظر درباره این مقاله
نام کاربری یا پست الکترونیک شما:

CAPTCHA


XML   English Abstract   Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Jasemi S S, Sanjani S, Naghipour F, Najafian G. Evaluation of grain quality properties of commercial cultivars and promising lines of bread wheat (Triticum aestivum L.) produced in farmers' fields in Iran. علوم زراعی. 2021; 23 (2) :173-183
URL: http://agrobreedjournal.ir/article-1-1162-fa.html

جاسمی سید شهریار، سنجانی سارا، نقی پور فریبا، نجفیان گودرز. ارزیابی ویژگی‌های کیفی دانه ارقام تجاری و لاین‌های امیدبخش گندم نان (.Triticum aestivum L) تولید شده در مزارع ایران. نشریه علوم زراعی ایران. 1400; 23 (2) :173-183

URL: http://agrobreedjournal.ir/article-1-1162-fa.html



بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.
دوره 23، شماره 2 - ( تابستان 1400 ) برگشت به فهرست نسخه ها
نشریه علوم زراعی ایران Iranian Journal of Crop Sciences
Persian site map - English site map - Created in 0.04 seconds with 30 queries by YEKTAWEB 4341