موسسه تحقیقات اصلاح و تهیه نهال و بذر، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، کرج، ایران
چکیده: (1907 مشاهده)
بهینه کردن کیفیت تولید و مصرف گندم نان بدلیل اهمیت اقتصادی این محصول ضروری است. سالانه ارقام زیادی از گندم نان در مزارع کشور کشت میشود که آمار و اطلاعات دقیقی درباره کیفیت دانه تولیدی آنها وجود ندارد. در این تحقیق برخی از ویژگیهای مهم کیفی و نانوایی شامل میزان پروتئین، گلوتن مرطوب، عدد زلنی، سختی دانه و ارتفاع رسوب 9232 نمونه دانه ارقام تجاری و لاینهای در دست نامگذاری گندمهای آبی و دیم از مزارع کشاورزان طی سالهای زراعی 1392 تا 1397 مورد ارزیابی قرار گرفت. با استفاده از نتایج آزمایشگاهی دانه ارقام و لاینها و همچنین اطلاعات مربوط به سطح زیر کشت ارقام و
لاینهای در دست نامگذاری گندم در طبقه گواهی شده هر استان، میانگین وزنی ویژگیهای کیفی دانه مزارع کشاورزان هر استان در سالهای اجرای آزمایش بدست آمد. نتایج نشان داد که از نظر پروتئین دانه استان کرمان با 2/12 درصد، از نظر حجم رسوب زلنی دانه استانهای ایلام و خوزستان با 2/29 میلیلیتر، از نظر شاخص سختی دانه استان کرمان با 9/51 ، از نظر گلوتن مرطوب دانه استان گلستان با 33 درصد، از نظر ارتفاع رسوب دانه (SDS) استان کرمان با 3/61 میلیمتر، دارای بالاترین رتبه در میان گندمهای مزارع کشاورزان استانهای کشور بودند. نتایج این تحقیق سیاستگزاران بخش کشاورزی و صنعت تغذیه کشور را قادر خواهد ساخت تا با آگاهی از ویژگیهای کیفی دانه گندم تولید شده در استانهای مختلف کشور، در انتخاب رقم مناسب برای صنایع مختلف غذایی اقدام نمایند.
Jasemi S S, Sanjani S, Naghipour F, Najafian G. Evaluation of grain quality properties of commercial cultivars and promising lines of bread wheat (Triticum aestivum L.) produced in farmers' fields in Iran. Iranian Journal of Crop Sciences. 2021; 23 (2) :173-183 URL: http://agrobreedjournal.ir/article-1-1162-fa.html
جاسمی سید شهریار، سنجانی سارا، نقی پور فریبا، نجفیان گودرز. ارزیابی ویژگیهای کیفی دانه ارقام تجاری و لاینهای امیدبخش گندم نان (.Triticum aestivum L) تولید شده در مزارع ایران. نشریه علوم زراعی ایران. 1400; 23 (2) :173-183