مرکز ملی تحقیقات شوری، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، یزد، ایران
چکیده: (3702 مشاهده)
اگرچه نقش اسید سالیسیلیک بر تحمل شوری گیاهان بهخوبی نشان داده شده است، لیکن برای درک بهتر
سازوکارهای فیزیولوژیک آن به پژوهشهای بیشتری نیاز است. در این پژوهش اثر محلولپاشی غلظتهای اسید سالیسیلیک
(صفر، 5/0، 0/1، 5/1 و 0/2 میلیمولار) بر ویژگیهای بیوشیمیایی و عملکرد دانه جو رقم نصرت در شرایط غیرشور و شور
(بهترتیب 2 و 12 دسیزیمنس برمتر) در مرکز ملی تحقیقات شوری در استان یزد در سالهای زراعی 92-1391 و 93-1392 مورد ارزیابی قرار گرفت. نتایج نشان داد که تنش شوری باعث افزایش محتوای پروتئینهای محلول، پرولین آزاد، مالون دیآلدئید و نشت یونی بهترتیب بهمیزان 1/22، 7/147، 2/87 و 9/102 درصد شد، درحالیکه شاخص پایداری غشا و غلظت کلروفیلهای a و b را بهترتیب بهمیزان 2/33، 4/31 و 3/59 درصد کاهش داد. تنش شوری همچنین باعث کاهش معنیدار عملکرد دانه به میزان 2/34 و 9/40 درصد (بهترتیب در سالهای اول و دوم آزمایش) شد. محلولپاشی اسید سالیسیلیک باعث تعدیل اثر منفی تنش شوری گردیده و افت عملکرد دانه در اثر تنش شوری از 1/42 درصد در تیمار بدون محلولپاشی به 3/27 درصد در تیمار 5/1 میلیمولار در سال اول و از 7/43 درصد در تیمار بدون محلولپاشی به 8/33 درصد در تیمار 0/1 میلیمولار در سال دوم کاهش یافت. محلولپاشی اسید سالیسیلیک باعث افزایش پروتئینهای محلول، پرولین آزاد، غلظت کلروفیلهای a و b و کاروتنوئیدها و همچنین شاخص پایداری غشا گردید و از سوی دیگر میزان مالون دیآلدهید و نشت یونی را کاهش داد. نتایج نشان داد که
اسید سالیسیلیک در شرایط غیرشور و شور بهترتیب تا غلظتهای 0/2 و 5/1 میلیمولار اثر بهتری بر گیاه جو داشتند. نتایج کلی این آزمایش نشان داد که محلولپاشی اسید سالیسیلیک با بهبود ویژگیهای بیوشیمیایی گیاه جو، باعث بهبود تحمل گیاه به شوری و کاهش اثر منفی تنش شوری و افزایش عملکرد دانه آن میشود.
Effect of salicylic acid on biochemical attributes and grain yield of barley (Horedum vulgare L. cv. Nosrat) under saline conditions. علوم زراعی 2017; 18 (3) :232-244 URL: http://agrobreedjournal.ir/article-1-700-fa.html
پیرسته انوشه هادی، امام یحیی، روستا محمد جواد، هاشمی سیده الهه. اثر محلولپاشی اسید سالیسیلیک بر ویژگیهای بیوشیمیایی و عملکرد دانه جو (Hordeum vulgare L.) رقم نصرت در شرایط تنش شوری. نشریه علوم زراعی ایران. 1395; 18 (3) :232-244