دانشیار گروه پژوهشی بیوتکنولوژی مقاومت به خشکی و پردیس کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه رازی
چکیده: (3714 مشاهده)
کمبود آهن و روی در جیره غذایی باعث بروز سوء تغذیه در مردم بسیاری از کشورهای جهان میشود. با توجه به اینکه فرایند جذب، انتقال و ذخیره عناصر ریزمغذی در دانه تحت کنترل عوامل ژنتیکی است، تحقیقات جهت شناسایی ژنوتیپهایی که توانایی جذب بیشتر این عناصر را از خاک داشته و بتوانند مقادیر بیشتری از آنها را در دانه ذخیره کنند، در حال گسترش است. هدف از اجرای این پژوهش که در سال زراعی 91-1390در مزرعه مؤسسه تحقیقات کشاورزی دیم (ایستگاه سرارود) در قالب طرح آماری بدون تکرار اجرا شد، ارزیابی تنوع ژنتیکی در 142ژنوتیپ گندم نان از نظر محتوای آهن و روی در دانه و رابطه آنها با عملکرد و اجزای عملکرد در شرایط دیم در مقایسه با دو رقم زراعی ریژاو و آذر2 (به عنوان شاهد) بود.نتایج نشان داد که محتوای آهن و روی دانه در ژنوتیپهای گندم مورد ارزیابی به ترتیب از 70 تا 109و 31 تا 61 میلیگرم در کیلوگرم متغیر بود. رقم آذر2 بهطور معنیداری محتوای روی دانه بیشتری از رقم ریژاو داشت. محتوای آهن دانه هیچکدام از ژنوتیپهای مورد ارزیابی بیشتر از رقمهای ریژاو و آذر2 نبود. نتایج حاصل از تجزیه همبستگی بین صفات نیز نشان داد که همبستگی معنیداری بین محتوای آهن و روی دانه وجود نداشت.
Evaluation of genetic variation in grain iron and zinc content of bread wheat (Triticum aestivum L.) genotypes in rainfed conditions. علوم زراعی 2015; 17 (3) :251-257 URL: http://agrobreedjournal.ir/article-1-555-fa.html
الفتی سمیرا، بهرامی نژاد صحبت، حق پرست رضا، رجبی رحمان. ارزیابی تنوع ژنتیکی محتوای آهن و روی دانه در ژنوتیپهای گندم نان (Triticum aestivum L.) در شرایط دیم . نشریه علوم زراعی ایران. 1394; 17 (3) :251-257