اثرفواصل آبیاری و نحوه تقسیط کود ازت بر برخی صفات کمّی وکیفی سورگوم علوفهای
|
محمد امین کهن مو، داریوش مظاهری |
|
|
چکیده: (3421 مشاهده) |
افزایش راندمان مصرف آب آبیاری و کود ازته به لحاظ کمبود ذخایر آنها به ویژه در مناطق گرم و خشک لازم بوده و ایجاد تغییــراتی در شیــوههای مصـرف کود و آب آبیاری ضروری به نظر می رسد. با هدف یاد شده در این تحقیق اثر فواصل آبیاری و شیــوه تقسیط کــود ازته بر برخی صفات کمّی و کیفی سورگوم علوفهای (Sorghum bicolor(L) Moench) بررسی شد. آزمایش
به صورت طرح کرت های خرد شده در زمان ومکان با چهار سطح فاصله آبیاری (7، 12، 17 و 22 روز یک بار) در کرت های اصلی و سه شیوه تقسیط کود ازته بر مبنای ازت خالص (kg/ha 200) به صورت M1: در دو نوبت؛ نیمی مرحله پنج تا هفت برگی و نیمی بعد از برداشت اول. M2 : در سه نوبت؛ یک سوم مرحله پنج تا هفت برگی، یک سوم مرحله 40-30 سانتیمتری چین اول و یک سوم بعد از برداشت اول. M3 : در سه نوبت؛ یک سوم مرحله پنج تا هفت برگی، یک سوم بعد از برداشت اول ویک سوم در ارتفاع 40-30 سانتیمتــری ساقه در چین دوم، در چهار تکرار در منطقه کرج اجرا گردید. نتایج حاصله نشان داد که فواصل آبیاری 7 و 12 روز نسبت به 17 و 22 روز و نیز تقسیط کود ازته به شیوه M2 وM3 به ترتیب نسبت به M1 شرایط بهتری را برای رشد و نمو فراهم کرده و باعث شد که گیـاه سـورگوم بهتر از شرایط محیطی (نور و درجه حرارت) به خصوص درمرحله اول رشد بهره ببرد. بنابراین حداکثر عملکرد ماده خشک، میزان پروتئین علوفه و ارتفاع گیاه در چین اول به دست آمد. در مرحله رشد مجدد هر چند که روند اثر تیمارهای فواصل آبیاری و شیوه های تقسیط کود مشابه رشد اولیه بود، ولی به نظر می رسد که بروز سرما و کاهش درجه حرارت عملکرد و اجزای آن را کاهش داد، بجز تعداد پنجه در گیاه که در اثر برش تحریک شده و افزایش یافت. به طور کلی در صورت رعایت زمان کاشت مناسب، فاصله آبیاری 10 تا 12 روز همراه با تقسیط سه مرحله ای کود ازته (M2 یا M3) در طول فصل رشد در منطقه کرج توصیه می شود. |
|
واژههای کلیدی: سورگوم علوفهای (Sorghum bicolor (L) Moench)، فواصل آبیاری، نحوه تقسیط کود ازته، عملکرد ماده خشک و اجزاء عملکرد. |
|
متن کامل [PDF 210 kb]
(994 دریافت)
|
نوع مطالعه: پژوهشي |
موضوع مقاله:
تخصصي دریافت: 1393/12/11 | پذیرش: 1393/12/11 | انتشار: 1393/12/11
|
|
|
|
|
ارسال نظر درباره این مقاله |
|
|