واکنش چهار رقم تجاری سیب زمینی به ترکیبات متفاوت تنظیم کننده های رشد گیاهی در کشت مریستم و تولید گیاهچه های عاری از ویروس
|
طه رودبار شجاعی1، نیازعلی سپهوند، منصور امیدی، عبداله محمدی، حمیدرضا عبدی |
|
|
چکیده: (4253 مشاهده) |
میزان قابل توجهی از تولید بذر سیب زمینی در دنیا از طریق ریز غده های عاری از ویروس کشت بافتی انجام می شود، بنابراین بررسی بر روی ارقام تجارتی سیب زمینی جهت تولید ریز غدههای عاری از ویروس سیب زمینی ضروری می باشد. در این تحقیق اثر هورمون های مختلفBA و KIN در سه غلظت 0، 5/0 و 1 میلی گرم در لیتر و GA3 در چهار غلظت 0، 2، 5/2 و 3
میلی گرم در لیتر، به تنهایی و ترکیبات آنها در کشت مریستم سیب زمینی بر چهار رقم زراعی اگریا، مارفونا، سانته، و بورن مورد بررسی قرار گرفت. پس از آن گیاهچه های تولید شده به منظور بررسی بهترین محیط انتقال مجدد به محیط های نیمه جامد حاوی چهار ترکیب هورمونی متفاوت منتقل شدند. سپس بر روی گیاهچه های بدست آمده تست الیزا انجام شد و گیاهچه های عاری از ویروس به گلخانه منتقل شدند و پس از حدود 90 روز، صفت تعداد مینی تیوبر در هر رقم اندازه گیری شد. برای رقم بورن، محیط حاوی 2 میلی گرم در لیتر GA3، بهترین ترکیب هورمونی برای کشـت مریـسـتـم بود و برای رقم اگریا بهترین ترکیب هورمونی، محیط حاوی 5/2 میلی گرم در لیتر GA3بود. در هر دو رقم مارفونا و سانته بهترین ترکیب هورمونی، محیط حاوی
5/0 میلی گرم در لیتر KIN به اضافه 3 میلی گرم در لیتر GA3 بود. در مرحله انتقال مجدد گیاهچه های حاصل از کشت مریستم، بهترین ترکیب برای ارقام بورن، اگریا و مارفونا 5/1 میلی گرم در لیتر IBA به علاوه 5/0 میلی گرم در لیترBA و 2 میلی گرم در لیترGA3 و برای رقم سانته 5/0 میلی گرم در لیتر IBA به علاوه 5/1 میلی گرم در لیتر GA3 بود. رقم مارفونا بیشترین تعداد
مینی تیوبر و رقم اگریا کمترین تعداد مینی تیوبر را داشتند. |
|
واژههای کلیدی: سیب زمینی، هورمون، کشت مریستم، گیاه عاری از ویروس، مینی تیوبر |
|
متن کامل [PDF 2951 kb]
(1208 دریافت)
|
نوع مطالعه: پژوهشي |
موضوع مقاله:
تخصصي دریافت: 1393/12/6 | پذیرش: 1393/12/6 | انتشار: 1393/12/6
|
|
|
|
|
ارسال نظر درباره این مقاله |
|
|