[صفحه اصلی ]   [Archive] [ English ]  
:: صفحه اصلي :: درباره نشريه :: آخرين شماره :: تمام شماره‌ها :: جستجو :: ثبت نام :: ارسال مقاله :: تماس با ما ::
بخش‌های اصلی
صفحه اصلی::
اطلاعات نشریه::
برای نویسندگان::
داوران::
آرشیو مجله و مقالات::
تماس با ما::
تسهیلات پایگاه::
بایگانی مقالات زیر چاپ::
پایگاه های نمایه کننده نشریه::
مقالات آماده انتشار::
::
دریافت فایل های مورد نیاز
 
..
جستجو در پایگاه

جستجوی پیشرفته
..
دریافت اطلاعات پایگاه
نشانی پست الکترونیک خود را برای دریافت اطلاعات و اخبار پایگاه، در کادر زیر وارد کنید.
..
اطلاعات آماری
میانگین بازه زمانی فرآیند داوری و نرخ پذیرش 90 روز
نرخ پذیرش 34%
بازه زمانی فرآیند داوری و پذیرش 135 روز
..
نمایه ها

Citation Indices from GS

AllSince 2020
Citations33911627
h-index3221
i10-index6942

Home - CABI.org
About the Journal | Journal of English Language Teaching, Applied  Linguistics And Literature

Linkedin Logo | The most famous brands and company logos in the world



اکسپت و چاپ مقالات ISC | چاپ مقاله اشراق

International Journal of Health Policy and Management - Indexing and  Abstracting














 
..
:: دوره 27، شماره 1 - ( بهار 1404 ) ::
جلد 27 شماره 1 صفحات 109-93 برگشت به فهرست نسخه ها
ارزیابی قابلیت ترکیب‌پذیری و وراثت‌پذیری صفات زراعی و روغن دانه در ارقام کلزا (.Brassica napus L)
مهتابه صمدی گرجی ، نادعلی بابائیان ، غفار کیانی ، ولی اله رامئه ، نادعلی باقری
دانشگاه
چکیده:   (20 مشاهده)
به­منظور ارزیابی قابلیت ترکیب‌پذیری و شناسایی ارقام برتر والدینی و تلاقی‌های آنها، تلاقی‌های دای‌آلل یک طرفه با استفاده از هشت رقم کلزا انجام شد. نتاج F1 همراه با 36 ژنوتیپ والدینی در سال­های زراعی 1402-1401 و 1403-1402 در قالب طرح بلوک‌های کامل تصادفی در سه تکرار در مزرعه پژوهشی دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری مورد ارزیابی قرار گرفتند. صفات گیاهی اندازه‌گیری شده شامل تعداد روز تا گلدهی، تعداد روز تا رسیدگی فیزیولوژیکی، ارتفاع بوته، طول ساقه اصلی، تعداد شاخه‌های فرعی، تعداد خورجین در ساقه اصلی، تعداد خورجین در شاخه‌های فرعی، طول خورجین، تعداد دانه در خورجین، وزن هزار دانه، عملکرد دانه، محتوای روغن و پروتئین دانه بودند. نتایج تجزیه دای­آلل نشان داد که ترکیب­پذیری عمومی و ﺧﺼﻮﺻﻲ در کلیه صفات مورد بررسی معنی­دار بوده و هر دو نوع اثر افزایشی و غیر افزایشی در بیان ژنتیکی صفات نقش داشتند. میزان وراثت­پذیری خصوصی (h2) بین حداقل 28/0 برای محتوای روغن دانه تا حداکثر 49/0 برای تعداد روز تا رسیدگی و طول ساقه اصلی و میزان غالبیت بین حداقل 28/2 برای محتوای روغن دانه تا حداکثر 71/0 برای تعداد روز تا رسیدگی متغیر بود. نتایج نشان داد که ترکیب‌پذیری عمومی در والدین برای هر صفت به طور قابل توجهی متفاوت بود و والدین برای اغلب صفات، دارای ترکیب­پذیری عمومی معنی­دار در جهت مثبت و یا منفی بودند. ترکیب­پذیری عمومی برای محتوای روغن دانه در ارقام آرجی‌اس، آسا و اکاپی به‌ترتیب 39/1، 42/2 و 57/0 و مثبت و معنی­دار بود. تلاقی­های آرجی‌اس×آسا، آسا×نیما و بهاران×زرفام، با داشتن مقادیر بالاتر ترکیب­پذیری خصوصی مثبت و معنی­دار (به‌ترتیب 68/4، 1/6 و 6/7) به عنوان ترکیبات برتر برای این صفت شناخته شدند. بیشترین میزان هتروزیس میانگین والدین برای محتوای روغن دانه در تلاقی­های آسا×نیما (86/8Ht=) و نیما×اس‌ال‌ام046 (96/7Ht=) بود و تلاقی­های نیما×اس‌ال‌ام046 (73/7Htb=) و بهاران×زرفام (00/6Htb=) بیشترین میزان هتروزیس والد برتر را داشتند. ارقام نیما، اکاپی و دلگان با وجود ترکیب­پذیری عمومی نامناسب در برخی از صفات، در اکثر صفات تلاقی­های مناسبی شناخته شدند. از نظر ترکیب­پذیری خصوصی، تلاقی‌های دلگان×اکاپی و نیما×اکاپی تلاقی‌های برتر  بودند و هتروزیس میانگین والدین و والد برتر مثبت و معنی­داری برای عملکرد دانه و اکثر صفات مورد بررسی داشتند. نتایج آزمایش حاضر نشان داد که می‌توان از والدین تلاقی­های یاد شده در برنامه­های تولید ارقام جدید پرمحصول کلزا استفاده کرد.
واژه‌های کلیدی: اثر افزایشی، تلاقی دای‌آلل، عملکرد دانه، کلزا و هتروزیس
متن کامل [PDF 930 kb]   (11 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: تخصصي
دریافت: 1404/3/17 | پذیرش: 1404/6/14 | انتشار: 1404/8/5
ارسال پیام به نویسنده مسئول

ارسال نظر درباره این مقاله
نام کاربری یا پست الکترونیک شما:

CAPTCHA


XML   English Abstract   Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Samadigorji M, Babaian N, Kiani G, Rameeh V, Bagheri N. Evaluation of combining ability and heritability for agronomic traits and seed oil content in rapeseed (Brassica napus L.) cultivars. Iranian Journal of Crop Sciences. 2025; 27 (1) :93-109
URL: http://agrobreedjournal.ir/article-1-1421-fa.html

صمدی گرجی مهتابه، بابائیان نادعلی، کیانی غفار، رامئه ولی اله، باقری نادعلی. ارزیابی قابلیت ترکیب‌پذیری و وراثت‌پذیری صفات زراعی و روغن دانه در ارقام کلزا (.Brassica napus L). نشریه علوم زراعی ایران. 1404; 27 (1) :93-109

URL: http://agrobreedjournal.ir/article-1-1421-fa.html



بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.
دوره 27، شماره 1 - ( بهار 1404 ) برگشت به فهرست نسخه ها
نشریه علوم زراعی ایران Iranian Journal of Crop Sciences
Persian site map - English site map - Created in 0.15 seconds with 40 queries by YEKTAWEB 4724