موسسه تحقیقات اصلاح و تهیه نهال و بذر، سازمان تحقیقات آموزش و ترویج کشاورزی، کرج، ایران
چکیده: (1112 مشاهده)
بهمنظور ارزیابی اثر عوامل زراعی بر عملکرد و کیفیت ریشه چغندرقند، بهویژه محتوای سدیم ریشه، نتایج تحقیقات انجام شده در موسسه تحقیقات اصلاح و تهیه بذر چغندرقند در ستاد موسسه و مراکز تحقیقاتی شهرستانهای کشور در سالهای 1376 تا 1399 جمعآوری و مورد تحلیل قرار گرفتند. بر این اساس نتایج 33 گزارش نهایی مرتبط که دارای شاخصهای مناسب از نظر تیمارهای مدیریت زراعی بودند، بهصورت پایگاه دادهای شامل 450 ردیف در 26 ستون مورد استفاده قرار گرفتند. دادههای متناظر با تیمارهای مورد ارزیابی از پایگاه داده استخراج و سپس نسبت واکنش، میانگین وزنی نسبت واکنش، انحراف معیار و اثرات معنیدار سهم هر یک از عوامل بر صفات کمی و کیفی ریشه چغندرقند محاسبه شدند. نتایج مطالعات فراتحلیل اثر عوامل زراعی طی 23 سال تحقیقات نشان داد که اثر فاصله ردیفهای کاشت، فاصله بوتهها روی ردیف، روشهای آماده سازی خاک، نوع تناوب زراعی، تنش خشکی انتهای فصل، تنش خشکی متوسط و شدید بر محتوای سدیم ریشه اثر معنیداری نداشتند. تناوب زراعی باعث افزایش معنیدار (حدود 5/17درصد) و تنش خشکی ابتدای فصل، تنش خشکی انتهای فصل و تنش شدید خشکی باعث کاهش معنیدار عملکرد ریشه (بهترتیب 21، 42 و 33 درصد) شدند. براساس نتایج فراتحلیل، در بین عوامل زراعی مورد ارزیابی، تناوب زراعی و مدیریت آبیاری دارای اهمیت بیشتری بوده و بنابراین با رعایت تناوب زراعی و مدیریت بهینه آب در طول فصل، میتوان از کاهش عملکرد ریشه و قند قابل استحصال چغندرقند اجتناب کرد.
Khayamim S, Noshad H, Babaee B, Rajabi A, Khodadadi S. Meta-analysis of the effect of agronomic factors on root yield and quality of sugar beet (Beta vulgaris L.). علوم زراعی 2023; 25 (3) :310-324 URL: http://agrobreedjournal.ir/article-1-1322-fa.html
خیامیم سمر، نوشاد حمید، بابایی بابک، رجبی اباذر، خدادادی شهرام. فراتحلیل اثر عوامل زراعی بر تغییرات عملکرد و کیفیت ریشه چغندرقند (.Beta vulgaris L). نشریه علوم زراعی ایران. 1402; 25 (3) :310-324