دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری، پژوهشکده ژنتیک و زیست فناورری کشاورزی تبرستان، ساری، ایران
چکیده: (505 مشاهده)
بهمنظور تعیین بهترین شاخص انتخاب غیرمستقیم برای عملکرد دانه در سویا، برخی از مهمترین صفات مورفولوژیک در 10 رقم سویا در دو سال (1399 و 1400) در مزرعه پژوهشی دانشگاه کشاورزی و منابع طبیعی ساری در قالب طرح بلوک های تصادفی با سه تکرار و با استفاده از روشهای تجزیه چند متغیره مورد ارزیابی قرار گرفت. نتایج تجزیه واریانس نشان داد که اثر سال بجز برای صفات رویشی، برای صفات زایشی معنیدار بود. بین ارقام سویا برای صفات مورفولوژیک اختلاف معنیداری مشاهده شد که نشان دهنده تنوع قابل ملاحظه در ارقام سویا میباشد. رقم تلار با بیشترین تعداد شاخه فرعی، بیشترین تعداد غلاف، بیشترین تعداد دانه در غلاف و بیشترین وزن غلاف، بیشترین عملکرد را در سال اول (5400 کیلوگرم در هکتار) و رقم کتول با بیشترین ارتفاع بوته، بیشترین تعداد شاخه فرعی، بیشترین وزن غلاف و بیشترین وزن 100 دانه، بیشترین عملکرد را در سال اول و دوم داشت (بهترتیب 5200 و 7688 کیلوگرم در هکتار). نتایج تجزیههای چند متغیره نشان داد که وزن غلاف و ارتفاع بوته بطور مستقیم و تعداد غلافها با اثر مستقیم بر وزن غلاف و همچنین وزن 100 دانه با اثر مستقیم بر ارتفاع بوته آثار مثبت بالایی بر عملکرد دانه در سویا دارند. در مقابل تعداد غلافها ارتباط معکوسی با وزن دانه داشتند. نتایج تجزیه خوشهای نشان داد که ارقام تلار و پرتو از نظر پاکوتاهی و تعداد بالای غلافها، رقم کتول از نظر پابلندی و وزن بالای دانهها و رقم تپور از نظر تعداد بالای دانه در غلاف از سایر ارقام برتر بودند. با توجه به اثر مثبت وزن غلاف، ارتفاع بوته، تعداد غلافها و وزن 100 دانه بر عملکرد دانه، ارقام پرتو و تلار با بیشترین تعداد غلاف و کتول با بیشترین ارتفاع بوته و بیشترین وزن 100 دانه میتوانند در برنامههای بهنژادی سویا جهت افزایش عملکرد دانه مورد استفاده قرار داده شوند.
Arefrad M, Babaian Jeloda N, Nematzadeh G, Dehestani A. Evaluation of the role of morphological traits in seed yield of soybean (Glycine max L.) using multivariate statistical methods. علوم زراعی 2023; 25 (2) :119-136 URL: http://agrobreedjournal.ir/article-1-1299-fa.html
عارف راد مهدی، بابئیان جلودار نادعلی، نعمت زاده قربانعلی، دهستانی علی. ارزیابی نقش صفات مورفولوژیک سویا (.Glycine max L) در عملکرد دانه با استفاده از روشهای آماری چند متغیره. نشریه علوم زراعی ایران. 1402; 25 (2) :119-136