این آزمایش بمنظور مقایسه اثر دورههای کوتاه و طولانی مدت خوسرمایی بر خصوصیات بیوشیمیایی دو رقم گندم بهاره و زمستانه در قالب یک طرح کاملا تصادفی با 3 تکرار در گلخانه گروه زراعت و اصلاح نباتات دانشگاه تهران در سال 1388 انجام گرفت. در این آزمایش میزان برخی آنزیمهای آنتیاکسیدانت، قندهای احیا، محتوای کلروفیل و کاروتنوئیدها در دو رقم زمستانه (نوراستار) و بهاره (کوهدشت) گندم هنگامی که گیاهچهها در دمای 3 درجه سانتیگراد بمدت صفر، 3، 6، 12و 24 ساعت و 2 هفته تیمار شدند، اندازهگیری گردید. نتایج بررسی LT50 نشان داد که تنها رقم زمستانه نوراستار پس از دو هفته خوسرمایی توانست سرمای 12- درجه سانتیگراد را تحمل کند. در بیشتر موارد فعالیت آنزیمها در مراحل اولیه سرما افزایش یافته، ولی پس از دو هفته خوسرمایی این روند کاهش یافت. افزایش میزان آنزیمها در مراحل اولیه سرما نشان دهنده سمیتزدایی سریع گونههای فعال اکسیژن در کوتاه مدت است. با توجه به اینکه کلروفیلها منبع تولید گونههای فعال اکسیژن هستند، کاهش محتوای کلروفیل در رقم نوراستار نشان میدهد که کاهش آن در طول خوسرمایی میتواند در تحمل به یخزدگی دخیل باشد. نتایج کلی این تحقیق نشان داد که هر دوی تیمارهای کوتاه و طولانی مدت خوسرمایی دارای اهمیت بوده و برخی از متابولیتها در کوتاه مدت و برخی دیگر در طولانی مدت تاثیر گذار هستند.
Effect of short and long terms cold acclimation on biochemical characteristics of spring and winter wheat) Triricum aestivum L. (cultivars . علوم زراعی 2012; 14 (2) :108-120 URL: http://agrobreedjournal.ir/article-1-89-fa.html
سلطانی ارغوان علی، علیزاده هوشنگ، محفوظی سیروس، خیالپرست فرنگیس. اثر دورههای کوتاه و طولانی مدت سرماسازگاری بر خصوصیات بیوشیمیایی دو رقم بهاره و زمستانه گندم نان (Triricum aestivum L.) . نشریه علوم زراعی ایران. 1391; 14 (2) :108-120