[صفحه اصلی ]   [Archive] [ English ]  
:: صفحه اصلي :: درباره نشريه :: آخرين شماره :: تمام شماره‌ها :: جستجو :: ثبت نام :: ارسال مقاله :: تماس با ما ::
:: دوره 19، شماره 4 - ( زمستان 1396 ) ::
جلد 19 شماره 4 صفحات 349-362 برگشت به فهرست نسخه ها
اثر تنش گرما بر رشد و خصوصیات گیاهی سه رقم تجاری چغندرقند (Beta vulgaris L.)
محمد مالمیر، رحیم محمدیان ، علی سروش زاده، علی مختصی بیدگلی، محمد عبداللهیان نوقابی
دانشیار موسسه تحقیقات اصلاح و تهیه بذر چغندرقند، سازمان تحقیقات آموزش و ترویج کشاورزی
چکیده:   (552 مشاهده)
جهت ارزیابی عکس‌العمل سه رقم تجارتی چغندرقند (آریا، رزافلور و پایا) به تنش گرما، آزمایشی در سال‌های 1394 و 1395 به صورت آزمایشگاهی (44-20 درجه سانتی‌گراد) با چهار تکرار و گلخانه‌ای (30 درجه سانتی‌گراد) با پنج تکرار در قالب فاکتوریل و به صورت طرح کاملاً تصادفی در مرحله جوانه‌زنی و استقرار گیاهچه در موسسه تحقیقات اصلاح و تهیه بذر چغندر قند (کرج) اجرا شد. نتایج نشان داد که جوانه‌زنی هر سه رقم در دمای 32 درجه سانتی‌گراد، شدیداً کاهش یافت و در دمای 38 درجه سانتی‌گراد هیچ‌گونه جوانه‌زنی طبیعی صورت نگرفت. حداکثر جوانه‌زنی رقم رزافلور و آریا در دمای20 درجه سانتی‌گراد، و برای رقم پایا در دمای 26 درجه سانتی‌گراد حاصل شد. رقم پایا کمترین (41 درصد) و رقم آریا بیشترین (65 درصد) کاهش جوانه‌زنی در دمای32 درجه سانتی‌گراد را در مقایسه با حداکثر میزان جوانه‌زنی خود داشتند. در آزمایش گلخانه‌ای‌، نتایج تجزیه به مولفه‌های اصلی نشان داد که رقم رزافلور از نظر کارایی‌ فتوشیمیایی فتوسیستم2 (Fv/Fm)، وزن خشک کل بوته، شاخص سبزینگی برگ و درصد ظهور گیاهچه برتر بود و رقم پایا از نظر سطح برگ، وزن تر کل بوته، هدایت روزنه‌ای، نسبت سطح برگ، سطح ویژه برگ و کاهش دمای برگ بر سایر ارقام برتری داشت. ارقام چغندر قند از نظر صفات سطح برگ و کارایی‌ فتوشیمیایی فتوسیستم2 (Fv/Fm) تفاوت معنی‌داری با یکدیگر نداشتند. رقم پایا دارای وزن تر، سطح برگ، و هدایت ‌روزنه‌ای بالاتری بوده و بر اثر تعرق، دمای سطح برگ آن به میزان بیشتری کاهش یافت. رقم رزافلور از نظر وزن خشک نسبت به سایر ارقام برتر بود. بر اساس نتایج بدست آمده از دو آزمایش، به نظر می‌رسد که ارقام رزافلور و پایا نسبت به رقم آریا، تحمل بیشتری به تنش دمای بالا در مراحل ابتدایی رشد دارند.
واژه‌های کلیدی: تنش گرما، تجزیه به مولفه‌های اصلی، چغندرقند، کاهش دمای برگ و کارایی فتوشیمیایی فتوسیستم2
متن کامل [PDF 1249 kb]   (284 دریافت)    
نوع مطالعه: علمی - پژوهشي | موضوع مقاله: تخصصي
دریافت: ۱۳۹۶/۱۲/۹ | پذیرش: ۱۳۹۶/۱۲/۹ | انتشار: ۱۳۹۶/۱۲/۹
ارسال پیام به نویسنده مسئول

ارسال نظر درباره این مقاله
نام کاربری یا پست الکترونیک شما:

CAPTCHA code


XML   English Abstract   Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Effect of heat stress on growth and plant characteristics of three commercial sugar beet (Beta vulgaris L.) cultivars . 3. 2018; 19 (4) :349-362
URL: http://agrobreedjournal.ir/article-1-824-fa.html

مالمیر محمد، محمدیان رحیم، سروش زاده علی، مختصی بیدگلی علی، عبداللهیان نوقابی محمد. اثر تنش گرما بر رشد و خصوصیات گیاهی سه رقم تجاری چغندرقند (Beta vulgaris L.). 1. 1396; 19 (4) :349-362

URL: http://agrobreedjournal.ir/article-1-824-fa.html



دوره 19، شماره 4 - ( زمستان 1396 ) برگشت به فهرست نسخه ها
مجله علوم زراعی ایران Iranian Journal of Crop Sciences
Persian site map - English site map - Created in 0.05 seconds with 31 queries by YEKTAWEB 3731