بررسی فراوانی آللی و چندشکلی نشانگرهای آیزوزایم در برنجهای ایرانی
|
محمد میردریکوند، قربانعلی نعمت زاده، علی اعلمی، بهزاد قره یاضی |
|
|
چکیده: (3961 مشاهده) |
آیزوزایمها از نشانگرهای مهم و مفید برای مطالعه ساختار ژنتیک و بهنژادی برنج میباشند. میزان چندشکلی، یکی از ویژگیهای مهم هر نشانگر میباشد که ارزش و اهمیت نسبی آن را بیان مینماید. از سوی دیگر، فراوانیهای آللی نشاندهنده ساختار ژنتیک جوامع هستند. بنابراین، پژوهش حاضر به منظور بررسی ساختار ژنتیک و تعیین اهمیت نسبی مکانهای ژنی آیزوزایم در برنجهای ایرانی انجام گرفت. در این مطالعه تعداد 120 نمونه از برنجهای موجود در بانک ژن ایران انتخاب شدند. در هر نمونه، عصاره آنزیمی از چهار تا شش گیاهچه جوان (پلومول + کلئوپتیل) شش تا هشت روزه تهیهگردید. جداسازی و رنگآمیزی آیـزوزایمها بــا اندکی تغییـرات در روش گلازمن و همکاران (Glaszman et al., 1988) انجام گرفت. نتایج نشان داد که فراوانی آللی برنجهای ایرانی در اکثر مکانهای ژنی آیزوزایم با متوسط برنجهای آسیایی (گزارش شده توسط گلازمن) تفاوت معنیداری دارد. همچنین در هر مکان ژنی، یک یا دو آلل دارای فراوانی غالب بودند. پنج مکان ژنی Amp3 ، Pgi2 ، Est2 ، Amp1 و Amp2 به ترتیب با 60، 3/55، 8/54، 51 و 48 درصد دارای تنوع (چندشکلی) بیشتری بودند. در سه مکان Amp4 ، Est5 و Est9 تنوعی مشاهده نشد و بنابراین استفاده از آنها به عنوان نشانگر برای گیاه برنج توصیه نمیشود. تنوع ژنی برنجهای ایران و آسیا در مکانهای ژنی Cat1 ، Pgi2 ، Amp2 ، Amp3 ، Amp4 و Est5 تا حد زیادی با هم مطابقت داشت، اما تنوع ژنی Pgi1 ، Est9 ، Est1 و Amp1 در برنجهای ایران و آسیا اختلاف فاحش داشت. شاخص تنوع ژنوتیپی در برنجهای ایرانی معادل 46/3 بود که در مقایسه با برنجهای سایر کشورهای آسیایی مقدار فراوانی میباشد. مجموع نتایج این پژوهش نشان داد که برنجهای ایران دارای ساختار ژنتیک خاص هستند و تنوع ژنتیک آنها نیز بسیار زیاد است. این امر میتواند به دلیل تکامل مستقل این گیاه زراعی در زیستبوم نسبتاً منحصر به فرد ایران باشد که تفاوتهای قابل ملاحظهای با زیستبوم اصلی این گیاه در آسیای جنوبشرقی، هند و چین دارد. |
|
واژههای کلیدی: آیزوزایم، برنج، الکتروفورز ژل نشاسته، نشانگر، چندشکلی (پلیمورفیسم)، تنوع آللی |
|
متن کامل [PDF 701 kb]
(1538 دریافت)
|
نوع مطالعه: پژوهشي |
موضوع مقاله:
تخصصي دریافت: 1393/12/10 | پذیرش: 1393/12/10 | انتشار: 1393/12/10
|
|
|
|
|
ارسال نظر درباره این مقاله |
|
|