[صفحه اصلی ]   [Archive] [ English ]  
:: صفحه اصلي :: درباره نشريه :: آخرين شماره :: تمام شماره‌ها :: جستجو :: ثبت نام :: ارسال مقاله :: تماس با ما ::
:: دوره 7، شماره 3 - ( پاييز 1384 ) ::
جلد 7 شماره 3 صفحات 252-267 برگشت به فهرست نسخه ها
اثر تنش شوری و خشکی بر خواص مرتبط با کیفیت ارقام گندم نان
علیرضا عیوضی ، شاپور عبدالهی، سیدقاسم حسینی سالکده، اسلام مجیدی هروان، سیدابوالقاسم محمدی، بهروز پیرایش فر
چکیده:   (3157 مشاهده)
به منظور مقایسه اثر تنش شوری و خشکی بر صفات کیفی 10 رقم گندم نان به اسامی شعله، خزر، اروند، فلات، کویر، ماهوتی، کلک افغانی، روشن، بافقی و بولانی، در سال زراعی 81-1380 سه آزمایش جداگانه در قالب طرح بلوک‌های کامل تصادفی با سه تکرار در شرایط طبیعی، تنش شوری و خشکی در مزرعه آزمایشی مرکز تحقیقات کشاورزی استان آذربایجان غربی (ایستگاه میاندوآب) انجام شد. نتایج تجزیه واریانس مرکب داده‌ها نشان داد که بین تیمارها و ارقام از نظر اکثر صفات مورد ارزیابی اختلاف معنی‌دار وجود داشت. مقادیر صفات شاخص گلوتن و گلوتنین در تنش شوری و خشکی کاهش یافته و درصد پروتئین دانه، گلیادین، شاخص سختی دانه، عدد فالینگ (Falling number) و درصد جذب آب توسط آرد افزایش یافت. ارقام اروند و خزر با بالاترین عملکرد دانه که به ترتیب در تنش شوری و خشکی 416 و 418 گرم بر مترمربع بود، کمترین شاخص گلوتن را داشتند و رقم فلات بیشترین شاخص گلوتن را در شرایط تنش خشکی داشت. همچنین ارقام خزر و اروند ذخیره گلوتنین پایین و انباشت گلیادین بالائی داشتند. به علاوه ارقام کویر و روشن که در شرایط طبیعی به ترتیب بیشترین و کمترین عملکرد دانه را دارا بودند، شاخص گلوتن پایین و بالائی را در تنش خشکی و شوری نشان دادند. ارقام با وزن هزار دانه کمتر دارای ذخیره پروتئینی دانه بالائی بودند. در تنش خشکی و شوری، شاخص گلوتن به ترتیب 36 و 42 درصد کاهش یافت. شاخص گلوتن در ارقام فلات و روشن بیشتر از توده‌های بومی بولانی و شعله بود. رقم فلات نسبت به ارقام اروند و خزر عدد فالینگ کمتری نشان داد. رقم اروند به دلیل نرمی بافت دانه، خسارت نشاسته‌ای کمتری داشته و در تهیه خمیر به آب کمتری نیاز داشت.
واژه‌های کلیدی: ارقام گندم، کیفیت ارقام گندم، تنش خشکی، تنش شوری.
متن کامل [PDF 2521 kb]   (544 دریافت)    
نوع مطالعه: علمی - پژوهشي | موضوع مقاله: تخصصي
دریافت: ۱۳۹۳/۱۲/۱۰ | پذیرش: ۱۳۹۳/۱۲/۱۰ | انتشار: ۱۳۹۳/۱۲/۱۰
ارسال نظر درباره این مقاله
نام کاربری یا پست الکترونیک شما:

CAPTCHA code


XML   English Abstract   Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Effect of drought and salinity stresses on quality related traits in bread wheat (Triticum aestivum L.) varieties. 3. 2005; 7 (3) :252-267
URL: http://agrobreedjournal.ir/article-1-319-fa.html

عیوضی علیرضا، عبدالهی شاپور، حسینی سالکده سیدقاسم، مجیدی هروان اسلام، محمدی سیدابوالقاسم، پیرایش فر بهروز. اثر تنش شوری و خشکی بر خواص مرتبط با کیفیت ارقام گندم نان. 1. 1384; 7 (3) :252-267

URL: http://agrobreedjournal.ir/article-1-319-fa.html



دوره 7، شماره 3 - ( پاييز 1384 ) برگشت به فهرست نسخه ها
مجله علوم زراعی ایران Iranian Journal of Crop Sciences
Persian site map - English site map - Created in 0.05 seconds with 31 queries by YEKTAWEB 3742