| تجزیه پایداری عملکرد اکوتیپهای برتر یونجه مناطق سردسیری بر اساس روشهای تکمتغیره | 
								
								  | محمدعلی مفیدیان    ،    زهرا موحدی    ،    حمید دهقانی    | 
								
								  |  | 
								
								  |  | 
                                
								  | چکیده:       (7246 مشاهده) | 
								
								  | به منظور تعیین پایداری عملکرد و بررسی اثر متقابل ژنوتیپ  محیط، 17 اکوتیپ برتر یونجه در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار در سالهای زراعی 1384 و 1385 در 10 ایستگاه تحقیقات کشاورزی منطقه اقلیمی سرد کشور مورد ارزیابی قرار گرفتند. نتایج حاصل از تجزیه واریانس ساده و مرکب، وجود اختلاف معنیدار بین ژنوتیپها و اثرمتقابل معنیدار سال × مکان و اکوتیپ × سال × مکان برای صفات عملکرد علوفه خشک و عملکرد علوفهتر در سطح احتمال یک درصد را نشان دادند. به منظور تعیین پایداری اکوتیپهای مورد مطالعه پارامترهای مختلف پایداری استفاده شد. بر اساس عملکرد علوفه خشک اکوتیپهای چالشتر و گلهبانی کمترین واریانس محیطی و ضریب تغییرات را دارا بودند و اکوتیپهای شورکات و اردوباد دارای کمترین مقادیر واریانس پایداری شوکلا، اکووالانس ریک، واریانس اثر متقابل پلستد و میانگین واریانسهای اثر متقابل پلستد و پترسون بودند. اکوتیپهای گلهبانی و چالشتر براساس واریانس محیطی و ضریب تغییرات از نظر صفت عملکرد علوفهتر پایدارتر بودند ولی براساس روشهای واریانس پایداری، اکووالانس ریک و واریانس پلستد و پترسون، اکوتیپهای قرهآغاج و ملک کندی پایدار محسوب شدند. درمجموع از نظر عملکرد علوفه خشک و علوفهتر، اکوتیپ چالشتر بعنوان اکوتیپ پایدار شناخته شد. | 
								
								  |  | 
								
								  | واژههای کلیدی:  پارامترهای پایداری، تجزیه پایداری، سازگاری و یونجه. | 
								
								  |  | 
								
								  | متن کامل  [PDF 319 kb] 
                                    
                                     
                                     
                                    
									  
                                       (1582 دریافت) | 
								
								  | نوع مطالعه:  پژوهشي |
                                  موضوع مقاله: 
                                  تخصصي دریافت: 1393/12/3 | پذیرش: 1393/12/3 | انتشار: 1393/12/3
 | 
                                
                                  
                                    |  | 
								
								  |  | 
								
								  |  | 
								
								  |  | 
								
								  | ارسال نظر درباره این مقاله | 
                                
                                |  | 
								
								  |  |