اثر استفاده از باکتریهای افزاینده رشد گیاه (PGPR) بر فنولوژی دورگهای دیررس ذرت (Zea mays L.)
|
آیدین حمیدی، رجب چوکان، احمد اصغرزاده، مجید دهقان شعار، امیر قلاوند، محمدجعفر ملکوتی |
|
|
چکیده: (5296 مشاهده) |
این آزمایش به منظور بررسی تأثیر کاربرد باکتری های افزاینده رشد گیاه ازتوباکتر کروئوکوکوم، آزوسپیریلوم لیپوفروم، آزوسپیریلوم برازیلنس و سودوموناس فلورسنس بر فنولوژی و عملکرد دانه دورگ های ساده دیررس ذرت 700 ، 704 ویک دورگ امیدبخش (B73×K18) به مدت دو سال به اجرا گذاشته شد. تیمارهای آزمایش شامل تلقیح بذرهای این دورگ ها با تک تک باکتریها و تلقیح توأم با مایه تلقیح تلفیق دو به دو و سه جنس باکتری و عدم تلقیح باکتریایی به عنوان تیمار شاهد بودند. ویژگیهای گیاهی مورد ارزیابی شامل تاریخ ظهورگیاهچه، برگ چهارم، هشتم، دوازدهم، گل تاجی،دانه های گرده، کاکل، اتمام گرده افشانی، خشک شدن کاکلها و رسیدگی فیزیولوژیک دانه و همچنین طول دوره های رشد رویشی، گرده افشانی، کاکل دهی، تطابق گل دهی و پرشدن دانه محاسبه شده بر پایه روز- درجههای رشد و عملکرد دانه در هکتار بودند. نتایج بدست آمده نشان داد که استفاده از باکتریهای افزاینده رشد گیاه مورد بررسی، فنولوژی دورگ های ذرت را تحت تأثیر قرار داد، به طوری که ظهور برگها، گل تاجی، دانه های گرده و کاکل تسریع شده و طول دوره گرده افشانی، کاکل دهی، تطابق گل دهی و پرشدن دانه، افزایش یافتند. محاسبه ضرایب همبستگی نشان داد که واحدهای گرمایی مورد نیاز دوره های نموی با رویدادهای فنولوژیک بررسی شده همبستگی مثبت داشتند. همچنین مشخص گردید که تلقیح بذر دورگ ها با تلفیقی از هر سه باکتری، بیشترین تأثیر مثبت را بر فنولوژی دورگ های ذرت داشته و تلقیح بذر با دو باکتری ازتوباکتر کروئوکوکوم و سودوموناس فلورسنس و تک تک این باکتری ها در مرتبه های بعدی قرار داشتند. ترتیب دورگ های ذرت بررسی شده نیز از نظر پاسخ فنولوژیک به استفاده از باکتری های افزاینده رشد گیاه به صورت704 ، B73×K18 و700 بود. بیشترین عملکرد دانه از دورگ700 که بذرهای آن با مایه تلقیح باکتریهای هر سه جنس تلقیح شده بود، بدست آمد. |
|
واژههای کلیدی: باکتریهای افزاینده رشد گیاه، روز- درجه رشد، ذرت و فنولوژی. |
|
متن کامل [PDF 352 kb]
(2857 دریافت)
|
نوع مطالعه: پژوهشي |
موضوع مقاله:
تخصصي دریافت: 1393/12/3 | پذیرش: 1393/12/3 | انتشار: 1393/12/3
|
|
|
|
|
ارسال نظر درباره این مقاله |
|
|