دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری، ساری، ایران
چکیده: (1193 مشاهده)
بهمنظور ارزیابی رقابت گیاه سویا و دانسیاه در نسبتهای کشت مخلوط، آزمایشی در دو سال زراعی (97-1396 و 98-1397) در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی با چهار تکرار در مزرعه تحقیقاتی دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری اجرا شد. تیمارهای آزمایشی شامل نسبتهای کشت 100 : 0 ، 75 : 25 ، 50 : 50 ، 25 : 75 و 0 : 100 (بهترتیب دانسیاه- سویا) به روش جایگزینی بودند. نتایج نشان داد که نسبتهای کشت مخلوط اثر معنیداری بر ارتفاع بوته، تجمع ماده خشک، عملکرد دانه، روغن و پروتئین خام دانه سویا و دانسیاه داشتند. بیشترین ارتفاع بوته سویا و دانسیاه به ترتیب مربوط به کشت خالص سویا (100:0) و نسبت کشت 75:25 بود. اثر رقابت بر مقدار ماده خشک کل گیاه تا 90 روز پس از کاشت از نوع مکملی مثبت بود و پس از آن به همیاری دو جانبه تغییر یافت. عملکرد کل روغن و پروتئین خام دانه در نسبتهای کشت مخلوط بیشتر از کشت خالص گیاه دانسیاه (0:100) و کمتر از کشت خالص سویا (100:0) بود. بالاترین نسبت برابری زمین مربوط به نسبتهای کاشت 50:50 و 75:25 (بهترتیب 28/1 و 23/1) بود. نتایج این تحقیق نشان داد افزایش سهم اثر مکملی بر عملکرد دانه در مقایسه با اثر انتخابی نقش مهمی در بهبود کارایی کشت مخلوط دانسیاه و سویا داشت و اضافه محصول تولید شده در نسبتهای کاشت 50:50 و 25:75 به علت سهم بیشتر بودن اثر مکملی (بهترتیب 2/76 و 7/59 درصد) بر عملکرد دانه بود. بنابراین انتخاب گیاه دانسیاه به عنوان گونه همراه در کشت مخلوط با سویا میتواند به ایجاد رابطه همیاری دو جانبه و تعدیل در رقابت کمک نماید.
Namdari M, Abbasi R, Pirdashti H, Zaefarian F. Effect of replacement ratios on plant traits and seed quality properties
in intercropping of soybeans (Glycine max L. Merr) and niger
(Guizotia abyssinica Cass.). علوم زراعی 2022; 23 (4) :373-389 URL: http://agrobreedjournal.ir/article-1-1193-fa.html
نامداری میثم، عباسی رحمت، پیردشتی همت اله، زعفریان فائزه. اثر نسبتهای جایگزینی بر صفات گیاهی و ویژگیهای کیفیت دانه در کشت مخلوط سویا
(Glycine max L. Merr) و دانسیاه (Guizotia abyssinica Cass). نشریه علوم زراعی ایران. 1400; 23 (4) :373-389