Iranian Society of Crops and Plant Breeding Sciences
نشریه علوم زراعی ایران
علوم زراعی
Agriculture
http://agrobreedjournal.ir
1
admin
1562-5540
2717-0527
8
10.52547/abj
14
8888
13
fa
jalali
1395
7
1
gregorian
2016
10
1
18
2
online
1
fulltext
fa
اثر آبیاری بارانی با آب شور بر صفات مورفوفیزیولوژیک و عملکرد دانه ذرت (Zea mays L.)
Effect of sprinkler irrigation with saline water on some morph-physiological traits and grain yield of maize (Zea mays L.)
تخصصي
Special
پژوهشي
Scientific & Research
<p dir="RTL"><strong>ذرت گیاهی نسبتاً حساس به شوری است، ولی اطلاعات کمی در مورد واکنش­های مورفوفیزیولوژیک و عملکرد دانه آن به آبیاری بارانی با آب­های شور وجود دارد. به منظور بررسی اثر آبیاری بارانی با سطوح مختلف شوری شامل 9/2 (شاهد)، 5/3، 1/4 و 7/4 و 3/5 دسی زیمنس بر متر بر عملکرد دانه و صفات مورفوفیزیولوژیک ذرت هیبرید 704، آزمایشی</strong> <strong>مزرعه­ای در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی با سه تکرار در تابستان سال 1392 در دانشگاه شهید چمران اهواز اجرا گردید. برای اعمال شوری از روش آبیاری بارانی با ایجاد سطوح شوری حداقل و حداکثر روی دو خط لوله موازی در طرفین مزرعه استفاده شد و هم پوشانی آبپاش­ها باعث ایجاد شیب خطی شوری شد. نتایج نشان داد که افزایش هدایت الکتریکی آب و شور شدن خاک، به ویژه سطوح شوری 7/4 و 3/5 دسی زیمنس بر متر، باعث کاهش معنی­دار عملکرد دانه (به ترتیب 75/17 و 25 درصد)، محتوی آب نسبی برگ (به ترتیب 13 و 17 درصد)، هدایت روزنه­ای (به ترتیب 41 و 61 درصد)، میزان سبزینگی برگ (به ترتیب 10 و 10 درصد)، شاخص سطح برگ (به ترتیب 26 و 37 درصد) و نسبت پتاسیم به سدیم برگ (به ترتیب 45 و 39 درصد) در مقایسه با شاهد گردید و محتوای سدیم برگ در مقایسه با شاهد افزایش یافت (به ترتیب 20 و 28 درصد). به نظر می­رسد که تجمع بیشتر سدیم در برگ به دلیل جذب برگی و ریشه­ای نمک در روش آبیاری بارانی از طریق اختلال در اعمال فیزیولوژیکی گیاه، باعث کاهش ماده خشک و عملکرد دانه ذرت گردید. براساس یافته­های این پژوهش، مقادیر آستانه شوری آب در آبیاری بارانی در حدود 1/4 دسی زیمنس بر متر شناخته شد. با توجه به شور و نیمه­­ شور بودن بسیاری از منابع آبی کشور، به ویژه در مناطق گرم مانند خوزستان، به نظر میرسد که استفاده از این روش برای آبیاری محصولات ردیفی مانند ذرت مفید باشد. </strong></p>
<p>Maize is a moderately salt-sensitive crop, but there is little information about its morpho-physiological and grain yield responses to sprinkling irrigation with saline waters. To evaluate the effect of irrigation with<br>
saline water with different levels of electrical conductivity of 2.9 (control), 3.5, 4.1, 4.7 and 5.3 dS.m<sup>-1</sup> on grain yield and morpho-physiological traits of maize hybrid KSC704, a field experiment was carried out using randomized complete block design with three replications in Shahid Chamran University, Ahvaz, Iran, in summer of 2013. <a name="OLE_LINK2"></a><a name="OLE_LINK1">To apply salinity levels, a sprinkler irrigation system was used to establish minimum and maximum salinity levels on two parallel pipelines on both sides of the field</a>. Overlapping sprinklers led to establish a linear salinity gradient<span dir="RTL">.</span> Result showed that increasing the electrical conductivity of water and soil salinization, especially at 4.7 and 5.3 dS.m<sup>-1</sup> significantly decreased grain yield (17.75 and 25%, respectively), relative water content (13 and 17%, respectively), stomatal conductance (41 and 61%, respectively), chlorophyll index (10 and 10%, respectively), leaf area index (26 and 37%, respectively) and ratio of potassium to sodium (45 and 39%, respectively), and increased leaf sodium content (20 and 28%, respectively) when compared with the control. In sprinkler irrigation method, it seems that due to both root and foliar absorption of salt, via impairment in the physiological functions of the plant, it caused reduction in dry matter and grain yield. In conclusion, these findings showed that, in sprinkler irrigation the threshold of salinity was <strong>~</strong>4.1 dS.m<sup>-1</sup>. With regard to the saline water resources in Iran, especially in warm areas of Khuzestan, sprinkler irrigation may be beneficial in row crops, such as maize, production. </p>
تنش شوری, ذرت, محتوای آب نسبی برگ و هدایت الکتریکی.
Electrical conductivity, Maize, Relative water content and Salt stress.
147
160
http://agrobreedjournal.ir/browse.php?a_code=A-10-1-511&slc_lang=fa&sid=1
فاطمه
قهرمانی پیرسلامی
a.rahnama@scu.ac.ir
10031947532846002484
10031947532846002484
Yes
دانشکده کشاورزی دانشگاه شهید چمران اهواز
افراساب
راهنما
a.rahnama@scu.ac.ir
10031947532846002485
10031947532846002485
No
دانشکده کشاورزی دانشگاه شهید چمران اهواز
محمد رضا
سیاهپوش
a.rahnama@scu.ac.ir
10031947532846002486
10031947532846002486
No
دانشکده کشاورزی دانشگاه شهید چمران اهواز
سعید
برومند نسب
10031947532846002487
10031947532846002487
No
دانشکده علوم آب دانشگاه شهید چمران اهواز