اثر محلولپاشی سولفات روی بر عملکرد، میزان روغن و پروتئین دانه چهار رقم کلزا
|
اکبر امیدیان، سیدعطاءاله سیادت، رحیم ناصری، میثم مرادی |
دانشگاه آزاد اسلامی واحد دزفول |
|
چکیده: (5404 مشاهده) |
به منظور ارزیابی اثر محلولپاشی سولفات روی بر خصوصیات گیاهی ارقام زراعی کلزا، آزمایشی در سال
زراعی 88-1387 به صورت فاکتوریل در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی در سه تکرار در ایستگاه تحقیقات
کشاورزی استان ایلام واقع در شیروان چرداول اجرا گردید. فاکتورهای آزمایشی شامل تیمار محلولپاشی سولفات روی
(عدم محلولپاشی، محلولپاشی در مرحله ساقهدهی و گلدهی) و چهار رقم کلزا (هایولا 401، هایولا 308، زرفام و ساریگل) بودند. نتایج حاصل از تجزیه واریانس دادهها نشان داد که زمان محلولپاشی بر عملکرد دانه، تعداد خورجین در بوته، تعداد دانه در خورجین، وزن هزار دانه، روغن و پروتئین دانه معنیدار بود. محلولپاشی در مرحله ساقهدهی و گلدهی به ترتیب باعث افزایش 11 و 17 درصدی عملکرد دانه نسبت به تیمار شاهد شد. میزان روغن و پروتئیندانه نیز در تیمارهای زمان محلولپاشی معنیدار بوده و افزایش نشان دادند. محلولپاشی در مرحلهگلدهی میزان روغن (1/35 درصد) و پروتئین دانه (3/27 درصد) بیشتری نسبت به تیمار شاهد دارا بود. بین ارقام مورد آزمایش نیز اختلاف معنیداری از نظر عملکرد، اجزای عملکرد، طول خورجین، میزان روغن، میزان -پروتئین و ارتفاع بوته مشاهده شد. ارقام زرفام و ساریگل به ترتیب بیشترین (4201 کیلوگرم در هکتار) و کمترین (2981 کیلوگرم در هکتار) عملکرد دانه را دارا بودند. میزان روغن و پروتئین دانه نیزدر ارقام کلزا متفاوت و معنیدار بود. رقم زرفام نسبت به سایر ارقام از میزان روغن (9/34 درصد) بالاتری برخوردار بود. نتایج آزمایش نشان داد که رقم زرفام و محلولپاشی سولفات روی در مرحله گلدهی، بالاترین عملکرد دانه را در شرایط اقلیمی منطقه اجرای آزمایش دارا بود. |
|
واژههای کلیدی: روغن دانه، سولفات روی، کلزا، گلدهی و محلولپاشی. |
|
متن کامل [PDF 303 kb]
(1360 دریافت)
|
نوع مطالعه: پژوهشي |
موضوع مقاله:
تخصصي دریافت: 1393/11/27 | پذیرش: 1393/11/27 | انتشار: 1393/11/27
|
|
|
|