:: دوره 23، شماره 2 - ( تابستان 1400 ) ::
جلد 23 شماره 2 صفحات 141-127 برگشت به فهرست نسخه ها
اثر نسبت‌های کشت مخلوط هم‌زمان و هم‌پوشان بر عملکرد اسانس نعناع فلفلی (.Mentha piperita L) و کیفیت علوفه گوار (.Cyamopsis tetragonoloba L)
معصومه شهبازی ، آیدین خدایی جوقان ، محمدرضا مرادی تلاوت ، علی مشتطی
استادیار دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی خوزستان، ملاثانی ، ایران
چکیده:   (1586 مشاهده)
به منظور ارزیابی اثر نسبت‌های کاشت بر عملکرد و کیفیت نعناع ‏فلفلی (Mentha piperita L.) و گوار
 
(Cyamopsis tetragonoloba L.) در کشت مخلوط هم‌زمان و هم‌پوشان، آزمایشی به صورت فاکتوریل در قالب طرح بلوک­های کامل تصادفی با چهار تکرار در سال زراعی 97-1396 در مزرعه پژوهشی دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی خوزستان اجرا شد. تیمارهای آزمایشی شامل زمان کاشت در دو سطح (کاشت هم­زمان و کاشت هم‌پوشان نعناع‏ فلفلی و گوار) و نسبت­های کاشت جایگزینی در پنج سطح (کشت خالص نعناع ‏فلفلی، کشـت خـالص گوار، 50 درصد نعناع‏ فلفلی + 50 درصد گوار، 25 درصد
 گوار + 75 درصد نعناع ‏فلفلی
و 25 درصد نعناع‏ فلفلی + 75  درصد گوار) بودند. نتایج نشان­ داد که در تیمار کاشت هم‏زمان، بیشترین عملکرد علوفه خشک از کشت خالص گوار (6348 کیلوگرم در هکتار) به دست­آمد که تفاوت معنی‏داری با نسبت کاشت 75  درصد گوار + 25  درصد نعناع‏ فلفلی نداشت. در تیمار کاشت هم‌پوشان نیز بیشترین عملکرد علوفه خشک از کشت خالص گوار و نسبت کاشت 75 درصد گوار + 25 درصد نعناع ‏فلفلی بدست آمد. بیشترین میزان ADF (الیاف نامحلول در شوینده اسیدی) گوار (4/36 درصد) از نسبت کاشت 50 درصد نعناع ‏فلفلی + 50 درصد گوار در تیمار کاشت هم‌پوشان بدست آمد. بیشترین میزان اسانس نعناع فلفلی (1/2 درصد) از تیمار 50 درصد نعناع ‏فلفلی + 50 درصد گوار در تیمار کاشت هم‏زمان  بدست آمد. بیشترین عملکرد اسانس (49/9 کیلوگرم در هکتار) مربوط به تیمار کشت خالص نعناع ‏فلفلی بود. بیشترین نسبت برابری زمین (42/1) مربوط به تیمار 75 درصد گوار + 25 درصد نعناع ‏فلفلی در کاشت هم‌پوشان بود. نتایج این آزمایش نشان داد که برای افزایش کیفیت علوفه گوار، کشت مخلوط هم‌زمان و نسبت  75 درصد گوار + 25 درصد نعناع ‏فلفلی و برای بهبود عملکرد اسانس نعناع فلفلی، کشت مخلوط هم‌پوشان و نسبت 50 درصد نعناع ‏فلفلی + 50 درصد گوار مناسب‌تر بود.
واژه‌های کلیدی: کشت مخلوط ردیفی، کیفیت علوفه، گوار و نسبت برابری زمین
متن کامل [PDF 651 kb]   (671 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: تخصصي
دریافت: 1399/8/13 | پذیرش: 1399/12/25 | انتشار: 1400/6/10


XML   English Abstract   Print



بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.
دوره 23، شماره 2 - ( تابستان 1400 ) برگشت به فهرست نسخه ها