اثر نسبتهای کشت مخلوط همزمان و همپوشان بر عملکرد اسانس نعناع فلفلی (.Mentha piperita L) و کیفیت علوفه گوار
(.Cyamopsis tetragonoloba L)
|
معصومه شهبازی ، آیدین خدایی جوقان ، محمدرضا مرادی تلاوت ، علی مشتطی |
استادیار دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی خوزستان، ملاثانی ، ایران |
|
چکیده: (1586 مشاهده) |
به منظور ارزیابی اثر نسبتهای کاشت بر عملکرد و کیفیت نعناع فلفلی (Mentha piperita L.) و گوار
(Cyamopsis tetragonoloba L.) در کشت مخلوط همزمان و همپوشان، آزمایشی به صورت فاکتوریل در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی با چهار تکرار در سال زراعی 97-1396 در مزرعه پژوهشی دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی خوزستان اجرا شد. تیمارهای آزمایشی شامل زمان کاشت در دو سطح (کاشت همزمان و کاشت همپوشان نعناع فلفلی و گوار) و نسبتهای کاشت جایگزینی در پنج سطح (کشت خالص نعناع فلفلی، کشـت خـالص گوار، 50 درصد نعناع فلفلی + 50 درصد گوار، 25 درصد
گوار + 75 درصد نعناع فلفلی و 25 درصد نعناع فلفلی + 75 درصد گوار) بودند. نتایج نشان داد که در تیمار کاشت همزمان، بیشترین عملکرد علوفه خشک از کشت خالص گوار (6348 کیلوگرم در هکتار) به دستآمد که تفاوت معنیداری با نسبت کاشت 75 درصد گوار + 25 درصد نعناع فلفلی نداشت. در تیمار کاشت همپوشان نیز بیشترین عملکرد علوفه خشک از کشت خالص گوار و نسبت کاشت 75 درصد گوار + 25 درصد نعناع فلفلی بدست آمد. بیشترین میزان ADF (الیاف نامحلول در شوینده اسیدی) گوار (4/36 درصد) از نسبت کاشت 50 درصد نعناع فلفلی + 50 درصد گوار در تیمار کاشت همپوشان بدست آمد. بیشترین میزان اسانس نعناع فلفلی (1/2 درصد) از تیمار 50 درصد نعناع فلفلی + 50 درصد گوار در تیمار کاشت همزمان بدست آمد. بیشترین عملکرد اسانس (49/9 کیلوگرم در هکتار) مربوط به تیمار کشت خالص نعناع فلفلی بود. بیشترین نسبت برابری زمین (42/1) مربوط به تیمار 75 درصد گوار + 25 درصد نعناع فلفلی در کاشت همپوشان بود. نتایج این آزمایش نشان داد که برای افزایش کیفیت علوفه گوار، کشت مخلوط همزمان و نسبت 75 درصد گوار + 25 درصد نعناع فلفلی و برای بهبود عملکرد اسانس نعناع فلفلی، کشت مخلوط همپوشان و نسبت 50 درصد نعناع فلفلی + 50 درصد گوار مناسبتر بود. |
|
واژههای کلیدی: کشت مخلوط ردیفی، کیفیت علوفه، گوار و نسبت برابری زمین |
|
متن کامل [PDF 651 kb]
(671 دریافت)
|
نوع مطالعه: پژوهشي |
موضوع مقاله:
تخصصي دریافت: 1399/8/13 | پذیرش: 1399/12/25 | انتشار: 1400/6/10
|
|
|
|