Iranian Society of Crops and Plant Breeding Sciences
نشریه علوم زراعی ایران
علوم زراعی
Agriculture
http://agrobreedjournal.ir
1
admin
1562-5540
2717-0527
8
10.52547/abj
14
8888
13
fa
jalali
1383
1
1
gregorian
2004
4
1
6
1
online
1
fulltext
fa
بررسی برخی پارامترهای فیزیولوژیک و ترکیبات آلی جهت شناسایی ژنوتیپهای مقاوم و حساس به شوری در چغندرقند
Study of some physiological parameters and organic composition for selecting of salt tolerant and sensitive genotypes of sugar beet
تخصصي
Special
پژوهشي
Scientific & Research
در این بررسی تعداد سه ژنوتیپ که از بین 20 ژنوتیپ چغندرقند و بر اساس برخی از پارامترهای زراعی و فیزیولوژیکی مقایسه و به صورت مقاوم، نیمه مقاوم و حساس انتخاب شده بودند، به منظور بررسی ارتباط شاخصهای فیزیولوژیکی و ترکیبات آلی با یکدیگر و تعین بهترین روش جهت شناسایی منابع مقاوم و حساس در دو محیط آزمایشگاه و مزرعه مورد ارزیابی قرارگرفتند. در مطالعه درصد جوانه زدن ابتدا بذور در فشارهای اسمزی مختلف به وسیله محلول مانیتول کشت شده و از نظر درصد پایداری طول ریشهچه و درصد پایداری جوانهزنی به صورت آزمایش فاکتوریل در قالب طرح پایه بلوکهای کامل تصادفی در دو تکرار مورد مقایسه قرار گرفتند و به مقاوم، نیمهمقاوم و حساس تقسیم بندی شدند. در این دسته بندی ارقام مقاوم دارای درصد پایداری و طول ریشهچه و جوانهزنی بیشتر نسبت به ارقام نیمهمقاوم و حساس بودند. همین منابع درمزرعه نیز تحت تأثیر تنش شوری خاک قرار گرفتند. در مقایسه رگههای نتاج از نظر سنتز پرولین، پروتئینهای محلول برگ، مقاومت غشاء سیتوپلاسمی و میزان آب نسبی برگ مشخص گردید رگه مقاوم دارای پایداری غشاء سیتوپلاسمی و محتوی آب نسبی بیشتری نسبت به سایر رگهها بود. کلروفیل a دارای همبستگی مثبت و معنیداری با عملکرد ریشه بود و به نظر میرسد که کلروفیل b برای سنتز نیازی به تنش شوری نداشته و تحت تأثیر این جریان قرار نمیگیرد. در بررسی پروتئینهای محلول برگ از نظر مقاومت به شوری رگههای نتاج در گروههای جداگانهأی قرار گرفتند. همبستگی مثبت این صفت با میزان آب نسبی برگ و عملکرد ریشه نشان داد که با اطمینان بیشتری میتوان میزان آب نسبی برگ و عملکرد ریشه را در برنامههای اصلاحی مقاومت به شوری چغندرقند وارد کرد.
In this study three sugar beet genotypes were selected based on some physiological and agronomical characteristics and had determined to be resistant, semi resistant and sensitive to salt were studied to identify relationship between physiological indices and organic compositions and the best method for determining tolerance and sensitive gonetic resources in laborary and field conditions studying percentage of germination, initially seeds were planted in different osmtic pressure that were provided by mannitol solution and compared for seedling stability, and germination stability using randomized complete block design with two replications, and were grouped according to fisher and maurer index to tolerance, semi tolerance and sensitive. According to this grouping, tolerant genotypes had higher seedling stability and germination than semi- tolerant and sensitive genotype. These genotypes were also tested under natural salt stress of soil in Amir abad, Karaj. In comparison of genotypes for synthesis of proline, leaf soluable proteins, cytoplasmic membran stability, there was no direct significant relationship between accumulation of proline and relative tolerance of sugar beet. Tolerant genotypes had higher cytoplasmic membrane stability and relative water content than other genotypes. Chlorophyl a had a significant and positive correlation with root yield. It was concluded that chloryphyll b has no requirement to salt stress for synthesis and is not under effect of this stress. In study of leaf soluable proteins, genotypes were classified in separated groups. Positive correlation of this character with relative water content and root yield shows that this character can be used as selection index for salt tolerance in sugar beet breeding programs.
چغندرقندـ پرولینـ پروتئین محلول برگـ مقاومت به غشاء سیتوپلاسمیـ میزان آب نسبی برگـ کلروفیل a و b ـ تنش شوریـ مانیتول.
Sugarbeet, Proline, Leaf soluble proteins, Cytoplasmic membran resistant, Leaf relative water content, Chlorophyll a, b, Salt stress, Mannitol.
0
0
http://agrobreedjournal.ir/browse.php?a_code=A-10-1-338&slc_lang=fa&sid=1
پیام
معاونی
10031947532846001286
10031947532846001286
Yes
ذبیح اله
رنجی
10031947532846001287
10031947532846001287
No
قربان
نورمحمدی
10031947532846001288
10031947532846001288
No