TY - JOUR T1 - Effect of salinity stress on physiological characteristics and protein profile of tolerant and sensitive barley (Hordeum vulgare L.) cultivars at vegetative growth stage TT - اثر تنش شوری بر ویژگی‌های فیزیولوژیکی و پروفایل پروتئینی ارقام متحمل و حساس جو (.Hordeum vulgare L) در مرحله رشد رویشی JF - agrobreed JO - agrobreed VL - 22 IS - 1 UR - http://agrobreedjournal.ir/article-1-983-fa.html Y1 - 2020 SP - 32 EP - 49 KW - Barley KW - Electrolyte leakage KW - Organic solutions accumulation KW - Salinity stress and Water relations N2 - به منظور بررسی ویژگی­های مرتبط با تحمل تنش در ارقام متحمل (افضل) و حساس (ماکویی) جو در شرایط تنش شوری (250 میلی مولار کلرید سدیم)، آزمایشی به­صورت فاکتوریل بر پایه طرح کاملاً تصادفی در سال 1397 در دانشگاه پیام نور مهاباد انجام شد. تنش شوری از مرحله پنجه‌زنی آغاز شده و نمونه­های برگی در صفر، 3، 6 و 9 روز پس از اعمال تنش برداشت شدند. نتایج نشان داد که تنش شوری علاوه بر اثر منفی بر ویژگی­های مورفولوژیکی و فیزیولوژیکی از قبیل روابط آبی سلول و فتوسنتز گیاه، باعث افزایش غلظت یون سدیم، کاهش غلظت یون پتاسیم، اختلال در تعادل یونی و کاهش نسبت پتاسیم به سدیم در سلول شد. در شرایط تنش شوری، میزان نشت الکترولیتی، پرولین و گلایسین بتائین در ارقام جو بیشتر از شرایط بدون تنش بودند. بیشترین کاهش در ویژگی­های مورد ارزیابی در نمونه‌های روز نهم پس از اعمال تنش مشاهده شد و از این نظر، رقم ماکویی نسبت به رقم افضل افت بیشتری داشت. نتایج تجزیه پروتئوم نشان داد که در شرایط تنش شوری هفت لکه پروتئینی بین دو رقم جو مورد ارزیابی مشترک بودند. نتایج طیف­سنجی جرمی نشان داد که اکثر پروتئین­های شناسایی شده در دفاع آنتی­اکسیدانی نقش داشته و بعنوان مهم‌ترین پروتئین­های مشترک در دو رقم جو در همئوستازی سلولی مشارکت داشتند. بر اساس نتایج این آزمایش، به نظر می‌رسد که بیان کمتر پروتئین­های مشترک در رقم حساس نسبت به رقم متحمل جو، علت واکنش ضعیف‌تر این رقم در شرایط تنش شوری باشد. M3 10.29252/abj.22.1.32 ER -