TY - JOUR T1 - Effect of salt stress on morphological and physiological traits of two species of rapeseed (Brassica napus and B. rapa) TT - اثر تنش شوری بر صفات مورفولوژیک و فیزیولوژیک دو گونه‌ کلزا و شلغم روغنی (Brassica napus and B. rapa) JF - agrobreed JO - agrobreed VL - 14 IS - 2 UR - http://agrobreedjournal.ir/article-1-90-fa.html Y1 - 2012 SP - 121 EP - 135 KW - Brassica napus KW - Brassica rapa KW - Morphology KW - Physiology KW - Rapeseed and Salt stress N2 - به منظور مطالعه رفتارهای مورفولوژیک و فیزیولوژیک کلزا، آزمایشی گلخانه ای در سال 1388 در دانشکده کشاورزی دانشگاه تربیت مدرس انجام گردید. تعداد 36 تیمار شامل 18 رقم کلزا و شلغم روغنی (15 رقم از گونه napus و 3 رقم از گونه rapa) و دو سطح شوری خاک (2 و 12 دسی‌زیمنس بر متر) به صورت آزمایش فاکتوریل در قالب طرح بلوک‌های کامل تصادفی با سه تکرار مورد بررسی قرار گرفتند. دوره آزمایش به مدت 50 روز (تا پایان مرحله روزت) ادامه یافت. نتایج آزمایش نشان داد که تنش شوری تعداد و سطح برگ، وزن دمبرگ، پهنک و زیست توده و میزان آب برگ و محتوای نسبی آب برگ را کاهش و نسبت وزنی پهنک به دمبرگ و نیز نسبت وزنی آوند آبکش به آوند چوب را افزایش داد. محتوای نسبی آب برگ کمترین و زیست توده و میزان آب برگ بیشترین تغییرات را نشان دادند. زیست توده با تعداد برگ همبستگی نداشت، ولی با سطح و وزن پهنک همبستگی خوبی نشان داد. تنش شوری باعث کاهش میزان کلروفیل‌های a و b و کل، پتاسیم و نسبت پتاسیم به سدیم پهنک و نیز پایداری غشا و افزایش میزان سدیم پهنک برگ شد. افزایش میزان سدیم به مراتب بیشتر از کاهش میزان پتاسیم بود. تنش شوری بر نسبت کلروفیل a به b و سایر رنگدانه‌های گیاهی (کاروتنوئیدها، آنتوسیانین و فلاونوئیدها) تاثیری نداشت. تنش شوری باعث افزایش میزان پرولین در گونه napusشد، ولی در گونه rapa کاهش یافت. بین میزان پرولین با زیست توده در هر دو گونه همبستگی وجود نداشت. نتایج این آزمایش این نشان داد که میزان تحمل به شوری گونه napusدر مراحل اولیه رشد از گونه rapa بیشتر بود که این تحمل بیشتر می‌تواند با آمفی دیپلوئید بودن گونه napus مرتبط باشد. M3 ER -