TI - Analysis and classification of salt tolerance in native barley (Hordeum vulgare L.) germplasm of Iran PT - JOURNAL ARTICLE TA - agrobreed JN - agrobreed VO - 19 VI - 4 IP - 4 4099 - http://agrobreedjournal.ir/article-1-821-fa.html 4100 - http://agrobreedjournal.ir/article-1-821-fa.pdf SO - agrobreed 4 AB  - به منظور تجزیه و تحلیل واکنش گیاه جو (Hordeum vulgare L.) به تنش شوری ، 1000 ژنوتیپ جو زراعی بومی ایران در سال زراعی94-1393 در دو محیط بدون تنش (مزرعه تحقیقاتی موسسه تحقیقات اصلاح و تهیه نهال و بذر-کرج) و تنش شوری (مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی استان یزد) مورد ارزیابی قرار گرفتند. آزمایش در قالب طرح آگمنت در بلوک­هایی شامل 50 خط کشت انجام شد و در بین هر 10 خط کاشت از ژنوتیپ‌های جو، بذرهای سه رقم شاهد حساس (لاین L-527)، نیمه متحمل (رقم نصرت) و متحمل (رقم افضل) به شوری، به طور متوالی کاشته شدند. در طول فصل رشد، برخی از صفات فنولوژیک، مورفولوژیک و زراعی ژنوتیپ‌های جو در هر دو محیط اندازه­گیری شدند. به منظور گروه­بندی و شناسایی ژنوتیپ­های متحمل به شوری، تجزیه به مولفه­های اصلی و تجزیه خوشه­ای انجام شد. نتایج نشان داد که علاوه بر عملکرد دانه در شرایط تنش شوری و بدون تنش، صفات روز تا گلدهی و روز تا رسیدگی نیز ارتباط معنی‌داری با تحمل شوری داشتند و استنباط شد که ژنوتیپ‌هایی که دوره رشد زایشی در آنها زودتر آغاز شده و زودرس‌تر بودند، دارای عملکرد بیشتری در شرایط تنش بوده و از شاخص تحمل تنش شوری بالاتری برخوردار بودند. نتایج این تحقیق نشان داد که ژنوتیپ­های دوردیفه دارای وزن صد دانه و عملکرد دانه بالاتری در شرایط تنش شوری بوده و شاخص تحمل تنش بالاتری داشتند. نتایج کلی این تحقیق نشان داد که در ژرم­پلاسم جو زراعی بومی ایران، ژنوتیپ­های دارای ویژگی‌های زودرسی وارتفاع بوته بیشتر، دارای احتمال سازگاری بیشتری با عوامل محدود کننده ناشی از تنش شوری می‌باشند. CP - IRAN IN - LG - eng PB - agrobreed PG - 319 PT - Scientific & Research YR - 2018