:: دوره 18، شماره 3 - ( پاییز 1395 ) ::
جلد 18 شماره 3 صفحات 256-245 برگشت به فهرست نسخه ها
اثر مصرف کود دامی و نسبت‌های کشت مخلوط بر عملکرد و کیفیت علوفه یولاف زراعی (Avena sativa L.) و شبدر برسیم (Trifolium alexandrinum L.)
فاطمه احمدی، محمد رضا مرادی تلاوت، سیدعطاءاله سیادت
دانشگاه کشاورزی و منابع طبیعی رامین خوزستان
چکیده:   (3504 مشاهده)

به‌منظور­تعیین مناسب‌ترین ترکیب کشت مخلوط یولاف زراعی و شبدر برسیم در تیمارهای کود دامی، آزمایشی در پاییز و زمستان سال زراعی 95-1394 در مزرعه پژوهشی دانشگاه کشاورزی و منابع طبیعی رامین به صورت کرت‌های خرد شده در قالب طرح بلوک­های کامل تصادفی با سه تکرار انجام شد. در این پژوهش تیمارهای کود دامی در چهار سطح: صفر، 12، 24، 36 تن در هکتار از منبع کود گاوی پوسیده شده در کرت‌های اصلی و نسبت‌های کشت مخلوط جایگزین در پنج سطح: کشت خالص یولاف (A)، ۷۵ درصد یولاف + ۲۵ درصد شبدر (B)، ۵۰ درصد یولاف + 50 درصد شبدر (C)، ۲۵ درصد یولاف + 75 درصد شبدر (D)  و کشت خالص شبدر (E) در کرت‌های فرعی در نظر گرفته شدند. نتایج نشان داد که بیشترین عملکرد علوفه خشک (12849کیلوگرم در هکتار) و بیشترین عملکرد پروتئین خام (2404 کیلوگرم در هکتار) از تیمار 50 درصد یولاف + 50 درصد شبدر همراه با 36 تن در هکتار کود دامی به دست آمد. بیشترین مقدار پروتئین خام و قابلیت هضم ماده خشک علوفه از تیمار100 درصد شبدر همراه با 36 تن در هکتار کود دامی بدست آمد. بیشترین میزان خاکستر (26/17 درصد) از تیمار 75 درصد شبدر + 25 درصد یولاف و بیشترین میزان کربوهیدرات‌های محلول (61/24 درصد)، الیاف نامحلول در شوینده خنثی (67/47 درصد) و الیاف نامحلول در شوینده اسیدی از کشت خالص یولاف حاصل شد. بیشترین نسبت برابری زمین با 53/1 ز تیمار 50 درصد یولاف + 50 درصد شبدر همراه با 36 تن در هکتار کود دامی حاصل شد. براساس نتایج بدست آمده از آزمایش حاضر، تیمار 50 درصد یولاف + 50 درصد شبدر با مصرف 36 تن در هکتار کود دامی به جهت داشتن حداکثر تولید علوفه خشک و مجموع صفات کیفی علوفه، بهترین ترکیب تیماری بود.

واژه‌های کلیدی: پروتئین خام، علوفه خشک، قابلیت هضم، کشت مخلوط و نسبت برابری زمین.
متن کامل [PDF 229 kb]   (1301 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: تخصصي
دریافت: 1395/12/28 | پذیرش: 1395/12/28 | انتشار: 1395/12/28


XML   English Abstract   Print



بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.
دوره 18، شماره 3 - ( پاییز 1395 ) برگشت به فهرست نسخه ها