[صفحه اصلی ]   [Archive] [ English ]  
:: صفحه اصلي :: درباره نشريه :: آخرين شماره :: تمام شماره‌ها :: جستجو :: ثبت نام :: ارسال مقاله :: تماس با ما ::
:: دوره 18، شماره 2 - ( تابستان 95 1395 ) ::
جلد 18 شماره 2 صفحات 161-177 برگشت به فهرست نسخه ها
تعیین مهم‌ترین صفات زراعی مؤثر بر عملکرد دانه لاین‌های خالص نوترکیب عدس (Lens culinaris Medik)
محمد حسن رحیمی، سعداله هوشمند، محمود خدامباشی
دانشکده کشاورزی دانشگاه شهرکرد
چکیده:   (2133 مشاهده)

مطالعۀ صفات زراعی و ارتباط آنها با عملکرد دانه می‌تواند به شناخت راهکارهای مناسب برای انتخاب ارقام پرمحصول
کمک نماید. این تحقیق به منظور بررسی ارتباط بین صفات زراعی و عملکرد دانه عدس، 118 لاین خالص نوترکیب عدس
(حاصل از تلاقی
L3685 × قزوین) به همراه والدین آنها در قالب طرح آلفا لاتیس با دو تکرار در مزرعه تحقیقاتی دانشگاه شهرکرد در دو سال‌ زراعی (92-1391 و 93-1392) انجام شد. به دلیل معنی‌دار نبودن اثر بلوک‌های ناقص درون هر تکرار، داده‌ها بصورت تجزیه مرکب در قالب طرح بلوک‌های کامل تصادفی مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند. بر اساس نتایج آزمایش، لاین‌های 111، 82، 30 و 85 از لحاظ ویژگی‌های زراعی، فنولوژیک و عملکرد دانه به عنوان لاین‌های برتر شناسایی شدند. بررسی پارامترهای ژنتیکی نشان داد که صفات وزن غلاف در بوته، تعداد غلاف در بوته، عملکرد زیستی و عملکرد دانه بالاترین مقادیر مربوط به پیشرفت ژنتیکی، ضرایب تنوع ژنتیکی و فنوتیپی را داشته و بیشترین میزان وراثت‌پذیری در وزن غلاف در بوته (70/0=h2)، روز تا رسیدگی (67/0= h2) و روز تا گلدهی (58/0=h2) وجود داشت. ضرایب همبستگی پیرسون نشان دهنده رابطه مثبت و معنی‌دار عملکرد دانه با عملکرد زیستی، عرض برگ، تعداد و وزن غلاف در بوته و همچنین همبستگی منفی و معنی‌دار با روز تا گلدهی و رسیدگی بود. نتایج رگرسیون گام به گام نیز نشان دهنده نقش تعیین کننده و مؤثر صفات مزبور (به غیر از وزن غلاف در بوته) بود. بر اساس نتایج تجزیه علیت مبتنی بر رگرسیون گام به گام، بیشترین اثر مستقیم بر عملکرد دانه مربوط به عملکرد زیستی و عرض برگ بود؛ درحالیکه تعداد غلاف در بوته از طریق عملکرد زیستی بیشترین اثر غیرمستقیم را بر عملکرد دانه داشت. در تجزیه خوشه‌ای بر اساس کلیه صفات مورد مطالعه، چهار گروه ایجاد شد و لاین‌های برتر در یک گروه قرار گرفتند. با توجه به نتایج بدست آمده در پژوهش حاضر، استفاده از صفات تعداد غلاف در بوته، عملکرد زیستی، عرض برگ، روز تا گلدهی و رسیدگی در انتخاب به منظور تولید عملکرد دانۀ بالا در عدس قابل توصیه به نظر می‌رسند.

واژه‌های کلیدی: تجزیه علیت، رگرسیون گام به گام، صفات زراعی، عدس و عملکرد دانه.
متن کامل [PDF 275 kb]   (693 دریافت)    
نوع مطالعه: علمی - پژوهشي | موضوع مقاله: تخصصي
دریافت: ۱۳۹۵/۸/۲ | پذیرش: ۱۳۹۵/۸/۲ | انتشار: ۱۳۹۵/۸/۲
ارسال پیام به نویسنده مسئول

ارسال نظر درباره این مقاله
نام کاربری یا پست الکترونیک شما:

CAPTCHA code


XML   English Abstract   Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Determination of the most important agronomic traits affecting seed yield in lentil (Lens culinaris Medik) recombinant inbred lines . علوم زراعی. 2016; 18 (2) :161-177
URL: http://agrobreedjournal.ir/article-1-638-fa.html

رحیمی محمد حسن، هوشمند سعداله، خدامباشی محمود. تعیین مهم‌ترین صفات زراعی مؤثر بر عملکرد دانه لاین‌های خالص نوترکیب عدس (Lens culinaris Medik). مجله علوم زراعی ایران. 1395; 18 (2) :161-177

URL: http://agrobreedjournal.ir/article-1-638-fa.html



دوره 18، شماره 2 - ( تابستان 95 1395 ) برگشت به فهرست نسخه ها
مجله علوم زراعی ایران Iranian Journal of Crop Sciences
Persian site map - English site map - Created in 0.05 seconds with 32 queries by YEKTAWEB 3877