:: دوره 16، شماره 1 - ( بهار 1393 ) ::
جلد 16 شماره 1 صفحات 61-51 برگشت به فهرست نسخه ها
ارزیابی عملکرد و کیفیت علوفه در کشت مخلوط یونجه و اسپرس
حسن مجیدی دیزج، داریوش مظاهری، قدرت‌اله صباحی، مجتبی میراب زاده
پردیس کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران
چکیده:   (6457 مشاهده)
به منظور بررسی اثر کشت مخلوط بر عملکرد و کیفیت علوفه یونجه و اسپرس آزمایشی به صورت کرت‌های خرد شده در زمان در قالب طرح بلوک‌های کامل تصادفی با سه‌ تکرار در مزرعه آموزشی وپژوهشی پردیس کشاورزی و ‌منابع طبیعی دانشگاه تهران (کرج) در دو سال 1389و 1390 اجرا شد. تیمارهای آزمایش شامل تک کشتی یونجه، تک کشتی اسپرس، ،۵٠ درصد یونجه (بر اساس تیمار کشت خالص)+‌۵٠ درصد اسپرس (بر اساس تیمار کشت خالص) به صورت یک‌‌در‌‌‌‌میان،۵٠ درصد ‌ یونجه+‌۵٠ درصد ‌اسپرس به صورت دو در‌میان‌، ‌۷۵ درصد یونجه +٢۵ درصد اسپرس، ٢۵ درصد یونجه‌+۷۵ درصد اسپرس،‌١٠ درصد اسپرس‌+١٠٠ درصد یونجه،‌٢٠ درصد اسپرس‌+١٠٠ درصد یونجه و ٣٠ درصد اسپرس +١٠٠ درصد یونجه بودند. نتایج نشان داد که اثر سال و نسبت اختلاط بر عملکرد علوفه خشک تولیدی معنی‌دار بودند. بیشترین عملکرد علوفه در کشت مخلوط از تیمار افزایشی 100 درصد یونجه+30 درصد اسپرس (5011 کیلوگرم در هکتار) و کمترین آن از کشت خالص یونجه (3954 کیلوگرم در هکتار) و اسپرس (3989 کیلوگرم در هکتار) حاصل شد. اثر نسبت اختلاط بر صفات میزان پروتئین خام، ماده خشک قابل هضم، الیاف غیر محلول در شوینده‌های اسیدی، خاکستر علوفه و الیاف خام معنی‌دار بود. اثر سال برمیزان الیاف غیر محلول در شوینده های اسیدی و اثر متقابل سال× نسبت اختلاط، بر میزان ماده خشک قابل هضم معنی‌دار بودند. بیشترین مقدار پروتئین خام (24 درصد)، الیاف غیر‌محلول در شوینده‌های اسیدی (29 درصد)، خاکستر علوفه (3/7 درصد) و الیاف خام (2/32 درصد) از کشت خالص یونجه به دست آمد و بیشترین ماده خشک قابل هضم علوفه نیز مربوط به تیمار خالص اسپرس بود (90 درصد). بیشترین مقدار نسبت برابری زمین در هر دو سال نیز مربوط به تیمار افزایشی 100 درصد یونجه+ 30 درصد اسپرس بود (26/1 در سال اول و 28/1 در سال دوم). براساس نسبت برابری زمین، تیمار 100 درصد یونجه + 30 درصد اسپرس برترین تیمار شناخته شد.
واژه‌های کلیدی: اسپرس، پروتئین خام، نسبت برابری زمین و یونجه.
متن کامل [PDF 273 kb]   (4125 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: تخصصي
دریافت: 1393/11/26 | پذیرش: 1393/11/26 | انتشار: 1393/11/26


XML   English Abstract   Print



بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.
دوره 16، شماره 1 - ( بهار 1393 ) برگشت به فهرست نسخه ها