:: دوره 6، شماره 2 - ( تابستان 1383 ) ::
جلد 6 شماره 2 صفحات 0-0 برگشت به فهرست نسخه ها
بررسی اثر شوری بر رشد و انباشتگی ترکیبات معدنی درژنوتیپ های امید بخش گندم
احمد عبدل زاده، ناصر صفاری
چکیده:   (3415 مشاهده)
به منظور ارزیابی سطوح تحمل و تعیین مکانیسم‌های تحمل به شوری، واکنش پنج ژنوتیپ گندم (Zagros ، Tajan ، Rayon، Opata/Bow و Pgo/Seri) به تیمارهای شوری شامل صفر، 25، 50، 75 ، 100 و 150 میلی مولار کلرید سدیم در محیط آبکشت در اتاقک رشد با شرایط کنترل شده بررسی گردید. ژنوتیپ Opata/Bow نسبت به ارقام دیگر کاهش رشد کمتری در شرایط شور داشت. این ژنوتیپ یون‌سدیم و کلر زیادی را در ریشه و بخش هوایی انباشته کرد که احتمالاً می‌بایست این یون‌ها را در واکوئل یا اپوپلاست بخش‌بندی نماید، تا تنظیم اسمزی مناسب و سمیت به نسبت کم یون‌ها را سبب شود. ارقام حساس Rayon ، Tajan و Zagros به نسبت مقادیر زیاد یون‌های سدیم و کلر را انباشته کردند که سبب تشدید سمیت یون‌های سدیم و کلرشده است. این نتایج نشان داد که ژنوتیپ Opata/Bow تحمل به شوری بیشتری نسبت به سایر ارقام و ژنوتیپ‌ها دارا بود. این امر با وجود انباشتگی نسبی یون سدیم و کلر زیاد در ژنوتیپ Opata/Bow بود. آزمایشات مزرعه‌ای بیشتری برای تأئید این نتایج و کاربرد آن در زمین لازم است.
واژه‌های کلیدی: گندم، تحمل به شوری، انباشتگی عناصر.
متن کامل [PDF 1837 kb]   (1415 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: تخصصي
دریافت: 1393/12/10 | پذیرش: 1393/12/10 | انتشار: 1393/12/10


XML   English Abstract   Print



بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.
دوره 6، شماره 2 - ( تابستان 1383 ) برگشت به فهرست نسخه ها