:: دوره 6، شماره 3 - ( پاييز 1383 ) ::
جلد 6 شماره 3 صفحات 0-0 برگشت به فهرست نسخه ها
اثر کاربرد توأم فسفر و روی در غلظت عناصر غذایی و عملکرد گندم دیم رقم سرداری «Triticum aestivum»
ولی فیضی اصل، غلامرضا ولی زاده
چکیده:   (3709 مشاهده)
به منظور بررسی اثر کاربرد توأم فسفر و روی در غلظت عناصر غذایی و عملکرد گندم دیم، آزمایشی در قالب طرح بلوک‌های کامل تصادفی به صورت فاکتوریل با چهار سطح فسفر (0، 50، 100 و 150 کیلوگرم P2O5 در هکتار) و چهار سطح روی (0، 10، 20 و 30 کیلوگرم Zn خالص در هکتار) در سه تکرار و به مدت سه سال زراعی (1377-1374) در ایستگاه تحقیقات کشاورزی دیم (مراغه) به اجرا درآمد. نتایج این پژوهش نشان داد که کاربرد فسفر اثر معنی‌داری در افزایش عمکلرد دانه و کاه وکلش و وزن هزار دانه نداشت اما کاربرد آن غلظت عناصر فسفر، آهن، منگنز، مس و بر را که در سطح Po به ترتیب 165/0 ، 8/151، 7/53، 7/4 و 3/7 mg در هر کیلوگرم برگ پرچم بود به 175/0 ، 159، 2/69 ، 6 و 8 افزایش ولی غلظت روی را کاهش داد. کاربرد روی باعث افزایش عملکرد دانه و کاه و کلش به ترتیب از 1748 و 2126 کیلوگرم در هکتار در سطح ZnO به ترتیب 2060 و 2667 کیلوگرم در هکتار گردید که از نظر آماری معنی‌دار نبودند. هم‌چنین کاربرد این عنصر غذایی باعث افزایش عناصر نیتروژن و پتاسیم در گیاه شد اما غلظت فسفر، آهن و منگنز را در گیاه کاهش داد. مطالعه اثرات متقابل فسفر و روی نشان داد که کاربرد توأم کودهای فسفر و روی باعث افزایش عملکرد دانه و کاه و کلش گردید اما غلظت عناصر پتاسیم، آهن، منگنز و بر را در گیاه کاهش داد. استفاده از تجزیه علیت نشان داد که بیشترین تغییرات عملکرد دانه گندم دیم را تغییرات منگنز در گیاه توجیه نمود. در مجموع می توان چنین استنباط نمود که کاربرد فسفر و روی غلظت عناصر غذایی و عملکرد دانه گندم دیم را تحت تأثیر قرار می‌دهد و در صورت کاربرد کودهای فسفر و روی، افزایش منگنز در گیاه نیز به منظور ایجاد تعادل غذایی و رسیدن به عملکردهای مطلوب در گندم دیم ضروری می‌باشد.
واژه‌های کلیدی: فسفر، روی، غلظت عناصر غذایی و گندم دیم
متن کامل [PDF 890 kb]   (2914 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: تخصصي
دریافت: 1393/12/10 | پذیرش: 1393/12/10 | انتشار: 1393/12/10


XML   English Abstract   Print



بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.
دوره 6، شماره 3 - ( پاييز 1383 ) برگشت به فهرست نسخه ها