بررسی اثر سطوح مختلف نیتروژن و تراکم بوته بر عملکرد کمی و کیفی ذرت سیلویی رقم سینگل کراس 704 در ورامین
|
حمید ملاحسینی، بهنام زند، محسن سیلسپور |
|
|
چکیده: (3519 مشاهده) |
این تحقیق با هدف بررسی اثرات توأم نیتروژن و تراکم بوته بر روی ویژگیهای کمی و کیفی ذرت علوفهای رقم 704 به صورت کرتهای یکبار خرد شده در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی در سه تکرار و به مدت سه سال (81-1379) در ورامین اجرا شد. عامل اصلی نیتروژن با چهار سطح شامل عدم مصرف نیتروژن(N0) ، مصرف نیتروژن معادل مقدار توصیه شده(N180) و مصرف نیتروژن به میزان 30 % بیشتر و کمتر از مقدار توصیه شده(N230, N130) و عامل فرعی تراکم بوته در چهار سطح شامل 70 هزار بوته (D70) ، 90 هزار بوته (D90) ، 110 هزار بوته (D110) و 130 هزار بوته (D130) در هکتار در نظر گرفته شدند. تجزیه واریانس مرکب نشان داد که اثر سطوح مختلف نیتروژن برکلیه صفات شامل عملکرد ماده خشک کل علوفه، ساقه، برگ، بلال، عملکرد پروتئین، قطر ساقه و ارتفاع بوته از لحاظ آماری معنیدار نیست ولی اثر سطوح مختلف تراکم بوته بر صفات برگ و بلال در سطح احتمال 5% و اثر متفابل نیتروژن و تراکم بر صفت بلال در سطح احتمال 1% معنیدار و بر سایر صفات از لحاظ آماری اختلاف معنیدار ندارند. رتبهبندی میانگین سه ساله تیمارها نشان داد که بیشترین میزان تولید کل علوفه خشک معادل 7/9 و 2/10 تن در هکتار به ترتیب مربوط به تیمار مصرف نیتروژن به میزان 30 % بیشتر از توصیه شده و تیمار تراکم 130 هزار بوته در هکتار بود. همچنین در بین اثرات متقابل آنها، تیمارهای N230D110 ،N230D130 و N180D130به ترتیب دارای عملکرد کل علوفه خشک 4/11،3/11 و 2/10، عملکرد ساقه 2/6،8/5 ، و 9/4 ، عملکرد برگ 2/1،2/1 و 3/1، عملکرد بلال 3/3، 4/3 و 4/3 و عملکرد پروتئین 9/0، 8/0 و 7/0 تن در هکتار بودند که از نظر آماری تفاوت معنیدار نداشتند. بنا براین به نظر میرسد در شرایط مشابه این آزمایش، میتوان با افزایش تراکم بوته به میزان 50% بیشتر از مقدارتوصیه شده، عملکرد کمی و کیفی علوفه را بدون مصرف اضافی نیتروژن بیشتر از مقدار توصیه بر اساس آزمون خاک به مقدار قابل توجهی افزایش داد. |
|
واژههای کلیدی: نیتروژن، تراکم بوته، ذرت علوفهای، عملکرد علوفه خشک. |
|
متن کامل [PDF 197 kb]
(1549 دریافت)
|
نوع مطالعه: پژوهشي |
موضوع مقاله:
تخصصي دریافت: 1393/12/9 | پذیرش: 1393/12/9 | انتشار: 1393/12/9
|
|
|
|
|
ارسال نظر درباره این مقاله |
|
|