:: دوره 8، شماره 3 - ( پاييز 1385 ) ::
جلد 8 شماره 3 صفحات 230-215 برگشت به فهرست نسخه ها
بررسی اثر تنش شوری ناشی از NaCl بر میزان تغییرات و توزیع ABA وIAA در گیاهچه‌های دو ژنوتیپ متحمل (IR651) و حساس (IR29) برنج
سعید سعیدی پور، فواد مرادی، مجید نبی پور، مهشید رحیمی فرد
چکیده:   (3459 مشاهده)
یکی از گونه‌های نسبتاً حساس به تنش شوری است که از نظر تحمل یا حساسیت , تنوع ژنتیکی زیادی در مخزن ژنتیکی انواع زراعی آن نیز دیده می‌شود. تغییرات غلظت و نحوه توزیع آبسزیک اسید (ABA) و ایندول-3-استیک اسید (IAA) در دو ژنوتیپ متحمل (IR651) و حساس (IR29) برنج به تنش شوری در محیط آبکشت بررسی گردید. تیمار شوری در دو سطح محلول عادی یوشیدا و‌ یا حاوی 100 میلی مولار کلرید سدیم (m-1 EC=12dS.) در مرحله شش برگی به مدت یک هفته اعمال شد، و نمونه‌گیری طی این مدت در فواصل زمانی (صفر ، 4، 12، 24 ،48،96 و 168 ساعت) پس از اعمال تیمار, از پهنک برگ‌ها ، غلاف برگ‌ها و ریشه به عمل آمد و غلظت ABA و IAA توسط دستگاه HPLC اندازه‌گیری شدند. در این آزمایش غلظت ABA در ژنوتیپ حساس نسبت به ژنوتیپ متحمل بیشتر و این تفاوت تحت تاثیر تیمار شوری قرار نگرفت. حد اکثر میزان این آن در برگ اول دیده شد. میزان IAA در ژنوتیپ متحمل تحت اثر تیمار شوری افزایش قابل ملاحظه‌ای داشت و حداکثر مقادیرآن در برگ چهارم مشاهده شد. هر چند تغییرات ABA معنی‌دار نبود, ولی غلظت آن در پهنک به غلاف برگ در ژنوتیپ متحمل افزایش معنی‌داری داشت. از طرفی افزایش IAA در ژنوتیپ (IR651) مرتبط با سازوکار تحمل در ژنوتیپ متحمل بوده است. بنابراین می‌‌توان از دو عامل نسبت ABA پهنک به غلاف برگ و میزان IAA در اندام هوایی به عنوان شاخص انتخاب ارقام متحمل به تنش شوری استفاده کرد.
واژه‌های کلیدی: برنج، شوری، اسید آبسزیک، اسید ایندول استیک.
متن کامل [PDF 977 kb]   (1197 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: تخصصي
دریافت: 1393/12/9 | پذیرش: 1393/12/9 | انتشار: 1393/12/9


XML   English Abstract   Print



بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.
دوره 8، شماره 3 - ( پاييز 1385 ) برگشت به فهرست نسخه ها