:: دوره 12، شماره 4 - ( زمستان 1389 ) ::
جلد 12 شماره 4 صفحات 481-467 برگشت به فهرست نسخه ها
اثر نوع کود نیتروژن و مصرف کود زیستی بر عملکرد و کیفیت آفتابگردان (Helianthus annuus L.)
ساناز شوقی کلخوران، امیر قلاوند، سید علی محمد مدرس ثانوی، پریسا اکبری
دانشکده کشاورزی دانشگاه تربیت مدرس
چکیده:   (4060 مشاهده)
به منظور بررسی تأثیر روش‌های مختلف تغذیه خاک و باکتری‌های افزاینده رشد Plant Growth Promoting Rhizobacteria (PGPR) بر عملکرد دانه و روغن و ترکیب اسیدهای چرب آفتابگردان (Helianthus annuus L.)، آزمایشی در سال‌های زراعی 1386-1385 و 1387-1386 در مزرعه پژوهشی دانشکده کشاورزی دانشگاه تربیت مدرس، تهران اجرا گردید. این آزمایش به صورت کرت‌های یک بار خرد شده در قالب طرح بلوک‌های کامل تصادفی در سه تکرار به اجرا در آمد. عامل اصلی شامل کود در پنج سطح 100 درصد آلی (F1)، 75 درصد آلی+25 درصد شیمیایی (F2)، 50 درصد آلی+50 درصد شیمیایی (F3)، 25 درصد آلی+75 درصد شیمیایی (F4)، 100 درصد شیمیایی (F5) و عامل فرعی شامل دو سطح تلقیح بذور با باکتری‌های افزاینده رشد (I1) و عدم تلقیح بذور (I0) بود. نتایج به دست آمده نشان داد که عملکرد دانه، عملکرد بیولوژیک، عملکرد روغن و میزان پروتئین به طور معنی‌داری در روش‌های تلفیقی بیشتر از تیمارهای شیمیایی و آلی بود. بیشترین و کمترین میزان روغن (1/51 و 3/46 درصد) به ترتیب در تیمار 100 درصد آلی و تیمار 50 درصد آلی+50 درصد شیمیایی به دست آمد، در حالی که در رابطه با میزان پروتئین (9/20 و 3/18 درصد) نتیجه معکوس بود. با افزایش سهم کود آلی در روش‌های مختلف تغذیه‌ای و با استفاده از کود زیستی باکتریایی، میزان اسیدهای چرب اشباع به طور معنی‌داری کاهش و اسیدهای چرب غیر اشباع (اولئیک و لینولئیک) افزایش یافتند. بیشترین میزان اسید لینولئیک (6/52 درصد) و اسید اولئیک (8/39 درصد) به ترتیب در تیمار‌های 50 درصد آلی+50 درصد شیمیایی و 100 درصد آلی بدست آمد. نتایج نشان داد که تلقیح بذرها با کود زیستی باکتریایی موجب افزایش عملکرد دانه (8/7 درصد) و روغن (3/11 درصد)، عملکرد بیولوژیک، میزان پروتئین (9/4 درصد) و روغن (6/2 درصد) و بهبود کیفیت روغن گردید. بنابراین به نظر می‌رسد که در مدیریت تولید آفتابگردان، با استفاده از روش‌های مختلف تغذیه‌ای نیتروژن می‌توان روغن‌هایی با کیفیت متنوع برای مصارف مختلف تولید کرد.
واژه‌های کلیدی: باکتری‌های افزاینده رشد، پروتئین، روغن وکود آلی.
متن کامل [PDF 299 kb]   (2070 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: تخصصي
دریافت: 1393/12/3 | پذیرش: 1393/12/3 | انتشار: 1393/12/3


XML   English Abstract   Print



بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.
دوره 12، شماره 4 - ( زمستان 1389 ) برگشت به فهرست نسخه ها